Nieuws‎ > ‎Nieuws-2015‎ > ‎

ToerVerslag: Toertocht Sneek 13 juni

Geplaatst 13 mrt. 2016 09:17 door Info RVdeKop
Zaterdag 13 juni trokken tien enthousiaste toerroeiers van RV De Kop en vier leden van RV De Kogge op naar het Friese Sneek om daar deel te nemen aan de 33,8 km lange landelijke Toertocht.
De roeivereniging “De Geeuw” in Sneek is gelegen aan het druk bevaren water de “Geau”, dat van IJlst naar Sneek loopt.
De 150 leden beschikken hier over veertig prachtig nieuwe boten van verschillend kaliber.
Omdat we voor deze tocht tijdig hadden ingeschreven, konden wij gelukkig gebruik maken van 2x C4x+ boten en een C3x+ van deze vereniging.
Een 13 tal boten met 53 roeiers namen aan deze tocht deel.
Na een hartelijke ontvangst met koffie en de Friese “sukerbolle” scheepten we ongeduldig in en vertrokken nog voor 10.00 uur richting centrum Sneek, waar we al snel en totaal onverwacht het prachtige symbool van Sneek, de bekende Waterpoort , passeerden. In vroeger jaren werd hiermee de stad ’s nachts hermetisch afgesloten.
Nog maar nauwelijks deze Waterpoort gepasseerd kregen we in smal vaarwater te maken met een aanzienlijke hoeveelheid bruggen en bochten, waarbij “slippen en/of vallen” noodzakelijk was.
Zeker voor de stuur was het een verademing toen we het ruime water van de Frjentsjerter Feart ( zeg maar gewoon Franeker Vaart..! )  bereikten.
Voor een ZW-4 windje ging het nu vrij vlot noordwaarts, door open landschap langs de verstilde terpdorpen Tirns en Rien, in dit laatste dorp was dan inderdaad ook echt helemaal “Ne-Rien” (Niks) te zien !
Op deze stille Franekervaart was dan ook geen enkele scheepvaart te bekennen, wel ontmoetten we in het water, heel onverwachts bij deze temperaturen, drie zwemmende dames… Onze stuur zag ze aanvankelijk aan voor “vreemde eenden” en Erik zag ze aan voor overlevenden van een roeiramp, maar ze doorkliefden goedgemutst en vrijwillig het koude water…erg gezellig…!
Na een hoognodige sanitaire stop tussen de koeien en na enkele malen van stuur gewisseld te hebben, arriveerden we na 16 km roeien hongerig en dorstig in het rustige terpdorp Easterlittens. Met deze Engels klinkende naamgeving dachten we echt in het Engelse Wales te zijn beland…aber Jan Kuik van RV De Kogge is van geboorte een Fries en kende de juiste uitspraak” : “Jesterlietjens”….
Organisator Frits van RV De Geeuw wachtte ons hier bij het restaurant van de camping op met een lunch van gloeiend hete “rode en/of groene soep” !
Tijdens deze lunch begon het zachtjes te regenen en ook toen we vertrokken voor de terugreis regende het nog steeds…
Na 4 km Franekervaart verliep de route verder via de zeer bochtige en smallere Boazumer Feart.
Tot onze verbazing zagen we hier borden die  melding maakten van een “Middelzee route”…(?)
Het leek hier temidden van schapen en stamboekvee toch niet echt op de Middellandse zee ….
Frits verklaarde later deze naamgeving : In de middeleeuwen liep er vanuit het Wad een zeearm diep landinwaarts tot bij Scharnegoutem vlak boven Sneek. Dit werd toen het “Middelzeegebied” genoemd.
De regen had intussen plaats gemaakt voor een krachtige tot harde wind, die ons herhaaldelijk naar lager wal wist te drijven. De stuur kon nu volop stuurervaring opdoen en bemerkte al snel dat je alleen door het roertje te gebruiken niet met snelheid door een 90 graden bocht komt…kortom op dit traject veel “houden en ronden” geblazen..! Bovendien was hier meer pleziervaart aanwezig.
Toen we enigszins vermoeid het dorpje Scharnegoutum naderden en we dachten dat dit een voorbode van Sneek was, bleek dat we nog bijna 7 km aan zware laatste loodjes naar en door Sneek te gaan hadden (.)
Er waren hier, temidden van de nodige pleziervaart, nog heel wat bruggen en nauwe doorvaarten te slechten, waarbij het slippen en vallen onze ruggen tot het laatst nog even zwaar belastten.
Gelukkig bleek een glaasje Berenburg  bij aankomst aan het vlot (16.00 uur) wonderen te kunnen doen !
De Friese Chinees liet hierna niet lang op zich wachten:  Wij lieten ons na deze prachtige roeitocht  de maaltijd erg goed smaken.
Onnodig te zeggen dat we hiermee weer een erg leuke tocht aan ons Toerrecord hebben kunnen toevoegen.
RV De Geeuw bedankt voor de perfekte organisatie !!
Volgend jaar maar eens proberen in de Finse kerkboot met 14 roeiers ??!
 
Met roeigroet,
Rob Krommenhoek,
Namens de Toercommissie van RV De Kop