Verslag Weerribben Roeimarathon - Oude Sluis

Plaatsingsdatum: 10-apr-2019 6:38:13

Het is vrijdagmiddag 5 april ca. 15.00. De eerste helpende handjes van Kees komen het terrein RV de Kop terrein oprijden. Voor die tijd heeft onze Kees al de diverse boten afgeriggerd en allerlei zaken zoals lenspompen, hoosvaten, peddels, pickhaken etc. al bij elkaar gezocht om mee te nemen naar de Steenwijk, alwaar op zaterdag de start is van de wedstrijd. De boten worden op de botenwagen gelegd en om 16 uur wordt afgereisd naar Steenwijk. De dag ervoor werden we opgeschrikt met het feit dat doordat er windkracht 3 a 4 werd verwacht, de alternatieve route werd geroeid. Iets waar wij totaal niet rekening mee werd gehouden omdat het maar windje 3 a 4 zou worden……… wat nou wind.

Om ca. 17.30 werden we vriendelijk staande gehouden door een steward van RV ’t Diep bij de rotonde, 1 km voor de roeivereniging. De roeivereniging ligt aan een boeren pad waar maar net één auto te gelijk over kan, laat staan meerder botenwagens. En het was al lekker druk op de vereniging met botenwagens. De stewards leidde alles in goede banen zodat alles heerlijk rustig en ordelijk verliep. Dat zou later in het restaurant bij een niet nader te noemen hotel wel anders worden. Op de club kwamen de 10 roeiers (Jitske, Saskia, Stella, Walter, Nick, Robert, Niels, Wilco, Sebastiian en Edwin) die ook bleven slapen in het niet nader te noemen hotel ook tezamen. Met z’n allen werd snel alle boten (Oude Sluis, Stolpen en Valkkoog) opriggerd zodat we met z’n allen konden gaan inchecken en eten in het niet nader …..

Toen lekker nassen. We hadden elkaar natuurlijk al een hele tijd niet gesproken dus het was een heerlijk geklets in het restaurant. De grote verhalen gingen weer van links naar rechts over tafel en hadden eigenlijk geen oog voor onze vriendelijke (achteraf nors blijkende) serveerster. Uiteindelijk kreeg ze uit ons wat we wilde eten en drinken. Maar ging niet van harte. We hadden het zo gezellig met elkaar. Uiteindelijk heerlijk gegeten en gedronken. NB. De koffie mocht niet tijdens het ijs geserveerd worden. Dat mocht pas na het ijs. Uiteindelijk gaf Edwin aan dat iedereen om 22uur in zijn bedje moest liggen en dat om 22.30 het licht uit ging. Iedereen gaf hier uiteraard gehoor aan.

Om 06.30 was iedereen weer fris wakker en zaten we om 07.00 (sommige al om 06.50) aan het ontbijt. Prima geregeld allemaal weer. Zo doende konden we netjes om 08.00 op de club zijn Aldaar kwamen ook de laatste 3 roeiers (Petra, Rick en Chris) erbij. Op de captainsmeeting legde ze nogmaals uit dat de alternatieve route werd afgelegd. Dit ook vanwege dat er veel teams waren die geen ervaring hadden met harde wind….. COMPETITIEVERVALSING noemen we dat (geintje J)

Om 08.35 startte de Oude Sluis. In het start vak schoot nog even het voetenbord van Rick er helemaal uit maar dat was dan ook alle malaise wat ons te wachtte stond….. Nou ja….. Met Ed op stuur gingen we als een gek van start en haalde al snel twee concurrenten in. En na de eerste 5 km de eerste haakse bocht …… Die werd puik genomen.

Daarna een stuk rechtdoor dus tijd om als stuur even naar voren te bewegen om een krentenbol te pakken. En ja hoor ………… floeps ……. Daar ging een peddel het water in. Maar de wedstrijd wacht op niemand….. ook niet op een zwemmende peddel ……. Door en door moesten we. Om de 10km wisselde we steeds en dat ging hartstikke goed. De route was zeer fraai. Langs mooie huizen aan het water, her en der een ooievaarsnest met klepperende ooievaars erin, smal water waar we met maar één riem konden roeien en zeer veel haakse bochten (in totaal ca. 25 stuks). En dat ging niet in onze koude kleren zitten. We merkte wel dat we deze bochten zeer goed namen (na elke bocht liepen we weer uit op oplopende boten) maar de snelheid ging toch wat naar beneden. Zeker na 30km. Op kilometer 43 werden we nog door Kees voorzien van wat eten en vers water waarna we aan de laatste 11,5km konden beginnen. Het waren twee recht kanalen die we moesten afleggen. Ieder was met zichzelf bezig om te overleven. We telde wel met z’n allen af en werden goed aangemoedigd door Sebastiaan (K). Uiteindelijk konden we er toch nog een sprint uitknallen de laatste 500m en kwamen we in een tijd van 05:40:57 binnen waarmee we 5de werden in onze klasse. Topprestatie. Op naar de ERM!!!!