Toertocht Het Paard van Marken

Plaatsingsdatum: 18-jul-2019 16:14:07

De roeitocht per C-4 van 41 km vanuit de RV De Where in Purmerend naar de vuurtoren “Het Paard van Marken” wordt door velen bestempeld als zijnde zeer ambitieus...

Toch zijn de nodige roeiers ons hierin reeds voorgegaan en het leek de toercommissie van RV De Kop dan ook een uitdaging om deze tocht eens te gaan ondernemen.

Een zestal van onze seniorleden, Gerard, Jan, Reiny, Anja, Anke en Rob toonden hierin hun interesse.

Door omstandigheden vielen Jan en Reiny uit, gelukkig echter vonden we Nanne Groot van de RV Ossa beschikbaar, zodat de tocht per C4x+ op Zaterdag 13 Juli toch met vijf roeiers doorgang kon vinden.

Omdat deze tocht over het IJsselmeer voert, is er uiteraard veel aandacht besteed aan een volledig uitgewerkt veiligheidsplan, waarin natuurlijk zwemvesten niet mochten ontbreken.

Het weerbericht met een NNW-3 voorspelling leek niet ongunstig en we vertrokken vanuit de roeiclub van Purmerend via de Purmer Ringvaart richting het historische Edam.

Alvorens bij de oude zeesluis van Anno1829 te arriveren dienden er maar liefst zes bruggen te worden gepasseerd, waarvan een enkele bijzonder fraai maar tevens erg laag.

Ronald Woutering weet uit eigen ervaring van een eerdere tocht exact hoe laag deze brug wel niet is (.) !

De schilderachtige route door Edam voert ons hier langs monumenten en prachtige oud-Hollandse huisjes.

Jos de sluiswachter was van onze komst op de hoogte en schutte ons vrijwel zonder wachttijd van stil binnenwater naar nogal beweeglijk IJsselmeerwater.

De golfhoogte voor het Markermeer was voor deze ochtend door RWS voorspeld op 27 cm.

Daardoor likte er nu en dan wel eens ter hoogte van de riggers een enkel golfje naar binnen...

Onder beschutting van de kust voeren we voor de golven uitscherend in zuidelijke richting naar Volendam, waar we in de haven een goed rustpunt vonden om even wat naar binnen te werken en de vele toeristen aan de wal onze roeikunsten en honger te tonen.

Eerder reeds hadden we in goed overleg, jammer toch, besloten om niet naar Marken te roeien, maar door naar Monnickendam. Dit in verband met de golfrichting N-Z en ook omdat wij verwachtten dat in de middag de wind nog wel iets zou gaan toenemen tot een kracht vier.

Nauwelijks onderweg van Volendam naar Monnickendam werden we verrast door een enorme regenbui die veel te lang aanhield, waardoor de hoosvaten toch nog tevoorschijn moesten komen...

Het Monnickendammergat bood ons hierna wat rustiger water en we ontdekten al snel een goede aanlegplek bij eetcafe De Zeilhoek waar de L een K werd voor een hoognodige sanitaire stop, een hapje eten en om onszelf te drogen.

Uitgerust en kurkdroog ging het hierna probleemloos door de zeesluis van Monnickendam de Purmer Ee op, vandaar door de Purmer Ringvaart, voorbij Ilpendam terug naar RV De Where, waar onze log een totaal geroeide afstand van 31.2 km liet zien.

Op dit deel van de ringvaart is er niet veel anders te zien dan hoog opgaand riet geheel zonder scheepvaart.

Wij rekenen volgend jaar op een herkansing voor Het Paard !!

Dan rekenen we op een Zuiden windje kracht 2 Bft.

De Gouwzee ligt dan namelijk aardig beschut achter de dijk die Marken sinds 1957 met het vasteland verbindt.

Beantwoorden

Doorsturen