Expertise nieuwe C4X+

Plaatsingsdatum: 10-sep-2019 14:07:32

Zoals in de ALV van afgelopen juli is aangegeven, zou er onderzoek gedaan worden om een goede C4X+ aan te gaan schaffen. Een aantal leden zijn hierover met de materiaalcommissie in conclaaf gegaan aan welke eigenschappen deze boot moet gaan voldoen. Hieruit kwam, zoals al eerder in het meerjarenplan was aangegeven, dat deze boot zo stil en licht mogelijk moet zijn. Hiermee zijn we aan de slag gegaan.

Heel snel kwamen we uit bij de botenbouwer Baumgarten. Zij maken diverse roeiboten met heel opties die je wel of niet kan kiezen, zodat deze boot naar onze wensen kan worden gebouwd. Maar moet je zo’n mooi en dure boot alleen van en plaatje kopen. Dat vonden we geen goede idee. Dus zijn we op zoek gegaan naar een vereniging die een recente C4X+ van Baumgarten heeft aangeschaft. Zo kwamen we uit bij Roeivereniging de Amstelgeuzen uit Oudekerk aan de Amstel. Contact gezocht met ze en een afspraak gemaakt voor een proefvaart. Zodoende kan je een goed besluit nemen of zo’n boot is wat wij zoeken. En afgelopen zondag, 8 september, was het zover.

We werden om 12uur vriendelijk ontvangen door Amke van de Amstelgeuzen. Terwijl we met haar

stonden te kletsen kwam de C4X+, waar we in gingen roeien, net aan. Het is een boot die zij in 2018

hebben aangeschaft. Dus zeer nieuw. We hielpen even met het aanleggen van de boot en de

gezellige dames bemanning kwam de boot uit. Dus mooi even de tijd om ons voor te stellen en hun

bevindingen van deze boot aangehoord. Met al onze indrukken werd het tijd om zelf in de boot te

gaan roeien.

Amke ging op stuur en Bram, Esther, Peter en ik gingen achter het slaggerei zitten. Kees stond uiteraard het geheel vanaf het vlot te bekijken, samen met de vrouwen die net de C4x+ hadden warmgedraaid. De commando’s werden prima opgevolgd, Slippend strijken, ronden over bakboord, of was het nou stuurboord en slagklaar maken. Nou daar gingen we, effe vaart maken en rustig roeien……….. oei dat was onze stuur niet gewend…… “wat gaan jullie hard” riep ze. En van de kant werd er flink gejoeld………. “whooooo, wat maken die een slagen” riepen de dames. Keutelend met de dames lieten we Kees achter op het vlot ………. Ja de stuur (Amke) moest even goed opletten. Met dit tempo had ze nooit gestuurd.

We roeiden lekker. Na een korte tijd voelde de boot al als een warm bad (nee we zijn nietomgegaan). Uiteraard luisterde we goed of we deze boot meer of minder geluid vonden maken dan bijvoorbeeld de Oude Sluis. Ook voelde we goed hoe deze boot over de Amstel gleed. Tevens genoten we van dit kronkelende riviertje. Mooi weer, hoop fietsers over het dijkje en diverse mooie huizen langs het water. Na 3,5 km gaf Amke aan dat zij hier altijd gingen ronden en/of wij ook al terug wilde. “Dat hangt van jou af Anke, weet niet hoe laat je terug moet zijn”. Het maakte Amke niet zoveel uit, dus peddelde wel nog even heerlijk door. Na ruim 5km gaven we aan dat we terug zouden

gaan. Amke was blij en enthousiast, ze was nog niet zover geweest (en zo’n korte tijd) tijdens een trainingsrondjes. Bij de Sint Urbanuskerk gingen we ronden en weer terug naar het vlot. Enthousiast werden we weer door Kees ingehaald op het vlot. En nadat we de boot uit het water hadden gehaal, afgedroogd en op haar plek hebben gelegd, namen we afscheid van Amke en de Amstelgeuzen. Het was een zeer goede ervaring om in deze boot te varen. Wij waren in ieder geval zeer enthousiast.

Na de proefvaart gingen we met z’n vijven naar de camping alwaar Esther, Bram, Kees en Edwin (en zijn Bianca) al een nachtje hadden geslapen. Daar werden onze bevindingen met elkaar besproken. Deze zullen met het bestuur besproken worden zodat zij kunnen overgaan tot de koop van een hele

mooie en heerlijk roeiende C4X+. En wat wij heel mooi en zeer aardig v

inden is dat Peter heeft aangegeven, uit naam van Dekker Granen en Kunstmest BV, wat te willen betekenen bij de aanschaf van de nieuwe C4X+. TOP!!!

Wat ik nog even wil zeggen is dat de foto’s die bij dit stukje zijn geplaatst, foto’s zijn van de boot van

de Amstelgeuzen. De kans is aanwezig dat de boot die gaat worden aangeschaft een andere

afwerking heeft dan de boot van de Amstelgeuzen.