Toertocht Rondje Weesp – Naarden – Weesp

Plaatsingsdatum: 17-jul-2018 17:09:25

De toertochten bij RV De Kop volgen elkaar de laatste tijd snel achtereen op :

Na Gent op 30 Juni en het Ossa avondtochtje van 17 km op 10 Juli door de binnenstad van Alkmaar roeiden Jan, Rob en Karin op Zondag 15 Juli per wherry een van de mooiste tochten vanuit de RV Weesp naar het historische plaatsje Naarden-vesting en vervolgens weer terug naar Weesp, een tocht van 23 km over de Vecht en wateren rondom het natuurgebied Naardermeer.

De locatie van de RV Weesp ( 300 leden tellend) is werkelijk schitterend gelegen aan de oevers van de ter plaatse brede rivier de Vecht in een voormalig zwembad van 1937 en gebouwd volgens de Amsterdamse schoolstijl.

Na een werkelijk gastvrij onthaal kregen wij voor onze tocht de wherry “Wintertaling”toegewezen.

Alle boten van de RV Weesp dragen welluidende vogelnamen.

Reeds na 4 km roeien bereikten wij de aanlegsteiger bij het fort Uitermeersluis, gebouwd in 1673 als onderdeel van de Hollandsche waterlinie en later deel uitmakend van de Stelling van Amsterdam.

Na enig geduld, maar zonder problemen, schutten wij via de met de hand bediende Uitermeersluis van de Vecht in de 's Gravelandse Vaart, een zeer rustig en fraai van waterlelies voorzien vaarwater, later overgaand in de Karnemelksloot. Dit water voerde ons door een in Europa uniek vogel- en natuurgebied.Het is gegraven eind 16e eeuw om het slib afval uit de Zuiderzeehaven af te voeren naar het Naardermeer.

In de schaduw van een eeuwenoude boom genoten we hier niet alleen van onze meegebrachte lunch maar ook van de oorverdovende stilte rondom.

Het gebied vormt een belangrijke ecologische verbinding tussen het Naardermeer en de Utrechtse heuvelrug.

Na het passeren van nog enkele oude fortificaties arriveerden we in de buitengracht van de vesting Naarden.

Hier konden we mooi afmeren aan het vlot van de RV Naarden om te voet het oude en gezellige centrum te bezoeken. Jan trakteerde op ijs waarna we het oude Raadshuis bezochten.

Een 8 km lange kaarsrechte Naarder trekvaart (gegraven in 1641) voerde ons hierna richting Muiden.

Halverwege dit vrij saaie traject zorgde tot onze verrassing een vriendelijke dame in blauwe bikini voor gekoeld drinkwater....het duurde even voor ik weer de slag te pakken had....

Aan het eind van de trekvaart kregen we plots een fraai zicht op het Muiderslot en passeerden we de Westbatterij van wederom een oud fort.

Na een extreem lage brug arriveerden we op de afgesproken tijd bij de oude Keelpoortsluis waar sluismeesteres Pi niet meer lang op zich liet wachten. Het verschil in waterstand is hier minimaal en Pi sleurde ons aan de pikhaak dan ook snel de sluis weer uit.

Na nog een half uurtje roeien over een druk bevaren Vechtrivier en langs het drukke centrum van Weesp bereikten we nog vrij fit de roeivereniging.

Even bootwassen en opruimen en toen snel huiswaarts om de finale Kroatie-Frankrijk te zien.

De volgende toertocht is op Donderdagavond 19 juli bij de RV De Kogge in Onderdijk.

Hier zal een rondje van ca. 10 km naar Oostwoud worden gevaren.

Op 25 Augustus roeien we weer bij Ossa en voor 9 September staat de Finse kerkboot in Sneek op het programma.

Op 23 Sept. roeien we met Ossa en de Kogge door het 1000-eilandenrijk.

Op 14 Oktober kan er de Horzol tocht geroeid worden bij Ossa.

In het najaar zullen we ongetwijfeld nog een keer door de Amsterdamse grachten gaan.

\met roeigroet,

Rob Krommenhoek