ToerVerslag: ”Rondje Liede”

Plaatsingsdatum: 24-mrt-2016 18:34:21

Deze fraaie ca. 22 km lange toertocht is op Zaterdag 31 augustus bij goed roeiweer door 17 enthousiaste leden van RV De Kop met drie C-4x+ boten en een C-2x+ van de plaatselijke vereniging “Het Spaarne” met succes “uitgeroeid”. De KZRV “Het Spaarne” werd reeds in het jaar 1885 opgericht en is thans met zijn ruim 1100 leden de grootste roeivereniging van Nederland !!

De ligging op de grens van Heemstede en Haarlem aan het ruime water van het Spaarne is subliem te noemen, evenals het geheel houten botenhuis waarin meer dan 100 boten onderdak vinden. Er is een prachtig dakterras met riant uitzicht op het water.

De tocht begon na de koffie om 10.30 uur in zuidelijke richting over het Zuider Buiten Spaarne langs een prachtige authentieke houtzaagmolen en het Cruquius stoomgemaal dat van 1849 tot 1852 de Haarlemmermeer moest droogmalen.

Hierna ging het via de Ringvaart, de Binnen- en Buitenliede Noordwaarts naar de Mooie Nel, een vrij breed vaarwater waar de vrij krachtige Noordwesten wind de golven vrijspel gaf: Een Hogerwal met luw roeiwater bleek onvindbaar…

Onze roeiers moesten hier hun beste beentje voorzetten…

Dit bleek geen enkel probleem voor onze Ladiesboot, die hun damesbenen met hoogopgetrokken roze voetbalkousen hadden versierd.

Dit keer geen kleurige hoofddeksels zoals in Gent, maar leuk gekostumeerde damesbenen in de boot.

Dat de Herenboot zijn uiterste best deed om deze snelle kousenboot in te halen lijkt vrij logisch, maar eerst bij het Fort bezuiden Spaarndam lukte dit.

Hier werd na enig lastig stuurwerk in de omringende gracht aangelegd om van de lunch te genieten.

Dit oude fort maakte deel uit van een serie van maar liefst 46 forten rondom Amsterdam, gebouwd tussen 1880 en 1914, die tezamen de Stelling van Amsterdam vormden.

Rondom deze forten kon het land onder water worden gezet, dusdanig dat het te ondiep was voor schepen en te diep voor man en paard.

Na de komst van o.m. de kruisraket is deze verdedigingslinie beslist overbodig geworden en doen de forten nu dienst als restaurant, kinderopvang, museum en kunst exposities.

Vanuit het fort ging het via het Noorder Buiten Spaarne weer zuidwaarts richting centrum van Haarlem.

Ter hoogte van het Havenkantoor kon worden afgeslagen door de Klopper – en Schotersingel naar de Nieuwe Gracht (slippen en vallen naar hartelust !) en daarna dwars door het historisch centrum van Haarlem o.a. langs de Koepel, de Waag, het Teylers museum en ander stedelijk schoon.

Er werd regelmatig gelachen bij het passeren van fotograferende toeristen.

Te ca. 15.30 arriveerden we vermoeid maar voldaan bij de roeivereniging waar het bier ijskoud op ons wachtte !

Ook dit was weer een gezellige toertocht om nooit te vergeten !

Op naar de volgende Toertocht : De Lichtjestocht op 28 september a.s. over de Amstel en door de duistere grachten van Amsterdam!!

Groetend namens de Toercommissie

Rob Krommenhoek