Nieuws‎ > ‎Nieuws-2019‎ > ‎

Toertocht over de Linge rivier (West-Betuwe)

Geplaatst 23 mei 2019 10:47 door Web Items
De belangstelling vanuit RV De Kop voor deze prachtige 33 km lange toertocht door de Lingestreek op Vrijdag17 Mei bij de RV Leerdam was gering :

Jammergenoeg had slechts een zestal (senior)leden zich hiervoor aangemeld...

 

De roeivereniging van Leerdam bevindt zich in een werkelijk historisch pand aan de oever van de Lingerivier.

Met een lengte van 108 km is dit de langste rivier van Nederland tussen Pannerden en Gorinchem!

Oorspronkelijk was het een zijarm van de Waalrivier, totdat het in de 14e eeuw bij Tiel werd afgedamd.

De bijzonder hoge dijken langs de rivier getuigen hier nog altijd van.

De Lingestreek is een beschermd landschap en bekend om vooral haar vele fruitteelt.

 

Wij maakten in Leerdam dankbaar gebruik van twee vrij snelle C2x+ boten, eigendom van de RV Leerdam, een Wiersma- en een marathonboot.

 

Vanuit de roeivereniging voerde de te roeien route ons al snel langs de aloude verdedigingsmuren van de glasstad Leerdam, richting fort en sluis van het dorp Asperen.

Het fort dateert van Anno 1840 en maakte destijds deel uit van de Hollandsche waterlinie. De sluis met enorm hoge sluisdeuren staat vandaag de dag wijd geopend, er is geen stroming meer in de Linge. Bij lage waterstand wordt er bij Pannerden zelfs water ingelaten.

 

Al vrij snel passeerden wij het dorp Acquoy, werkelijk een van de mooiste dorpen aan de Linge met een kolossale scheve kerktoren uit de 15e eeuw die door overstromingen behoorlijk uit het lood staat.

Ene mevrouw “Pisa” ligt hier aan de voet van de toren begraven...aldus Lineke Albrecht.

 

Na Acquoy passeerden wij achtereenvolgens de dorpen Rhenoy, Rumpt en Beesd.

In Rumpt bevindt zich zowaar een sloep-roeivereniging, wij zagen er de prachtige stersloep “Leitsagher” ( 12 roeiers plus stuur !) afgemeerd liggen.

Wij vroegen ons natuurlijk af wat de betekenis van deze scheepsnaam is....

Volgens de Wikipedia betekent dit “loods”, afkomstig van het loodswezen.

 

Scheepvaart op de overigens vrij brede Linge is zeer beperkt: wij zagen de gehele dag slechts een keer een binnenvaartschip, vier motorjachten en wel heel bijzonder, een varende blokhut, een soort tuinhuisje met buitenboordmotor! Nog nooit eerder zoiets ludieks op het water waargenomen !

 

Na dik 16 km geroeid te hebben vonden we het ter hoogte van de voormalige abdij, het landgoed Marienwaerdt, hoog tijd worden om te ronden en de terugtocht te aanvaarden.

In theetuin De Fruithoeve in Enspijk genoten we eerst vrij langdurig in een ouderwetse hoogstamfruit boomgaard bij een honderd jaar oude boerderij van verse eigengemaakte kersenvlaai en appelgebak met koffie!

Dit lekkers schonk ons de benodigde krachten om 16 km terug te roeien naar Leerdam.....

 

Lekker vermoeid sopten we na aankomst nog even de beide boten en de riemen en concludeerden dat deze tocht voor ons toch wel als “de mooiste toertocht tot nu toe” onze boeken in kan !

RV Leerdam bedankt en tot ziens !