Nieuws‎ > ‎Nieuws-2019‎ > ‎

RV De Kop haalt voorpagina NH-dagblad

Geplaatst 18 jul. 2019 09:25 door Info RVdeKop   [ 12 sep. 2019 00:08 bijgewerkt ]
De weersverwachting voor zaterdag 29 juni betekende voor ons dat er extra water moest worden ingeslagen, want het zou warm worden, zéér warm zelfs. Achteraf bleek het de warmste 29 juni ooit.

RV de Kop uit Schagen had de avond tevoren al zes boten afgeleverd bij RV de Kogge in Onderdijk (Medemblik).

RV de Kogge had voor ons een prima lopend ontbijt verzorgd, zodat wij ondertussen alle meevarende boten van beide verenigingen te water konden laten en alle bemanningen, waaronder twee Hunze roeiers uit Groningen, een beetje aan elkaar konden snuffelen (toen nog fris!). Ook een aantal suppers uit Schagen was hier al van de partij.

Om 8.00 uur vertrokken we naar de Overlekersluis, waar een enthousiaste sluiswachter ons opwachtte met zijn camera in de aanslag en mij beloofde dat, wanneer wij volgend jaar weer zouden komen, hij voor een paar leuke attenties zou zorgen. Na het schutten van de sluis met zeven roeiboten, de boot van de Reddingsbrigade, de boot van Bram Visser en twee schuiten, ging de tocht over de Friese Vaart richting Middenmeer. Al snel bleek dat door de warmte we ons niet meer konden houden aan het tijdschema. Pauzes werden ingelast en wissels tussen stuur en slagroeier. Bij de Westfriese sluis hadden de suppers al een flinke voorsprong opgebouwd op de roeiers. Zij klommen voor de sluis het water uit om er na de sluis weer in te gaan.

Bij de Molenkolksluis was het een beetje proppen met alle boten, maar dat maakte het ook wel weer gezellig.

Het voordeel van een achterstand op het tijdschema is, dat er op de plaats van bestemming in Schagen een bepaalde spanning en enthousiasme wordt opgebouwd. Gaat het de roeiers wel lukken? Ook hier waren de suppers weer als eersten en kwam er af en toe een roeiboot, onder luid applaus, de bocht om richting het vlot van RV de Kop. Als klapstuk The Vin met de Kogge en de Hunze roeiers. Alle roeiers hadden, op z’n Westfries gezegd, “het end in de bek”. Maar het vele publiek op de kant en de hartelijke ontvangst maakten een heleboel goed. Na de lunch werden toespraken gehouden door de voorzitter van RV de Kop, Gerard Kooiman, de wethouder van de gemeente Schagen, Hans Heddes en de voorzitter van KiKaRoW, Albert Vuil. Een spannende uitreiking van de cheque volgde met als uiteindelijk bedrag € 33.522,-. Hulde voor alle sponsoren en inzet van RV de Kop!

Om de opgelopen achterstand enigszins in te lopen vertrok The Vin met een verse bemanning (4  x de Kop en 1 x de Hunze) en onder begeleiding van de Tjerk Hiddes, na een verkorte pauze, richting Alkmaar. Ook een vier van RV de Kop roeide mee. Het werd ondertussen steeds warmer en ging het roeien over in afzien voor de bemanning. Liters water werden aangedragen. Maar ja, de roeiers wilden niet afhaken om hun sponsoren en KiKaRoW niet teleur te stellen. De suppers hadden een alternatieve route genomen en kwamen al spoedig in Alkmaar aan. Een geweldige prestatie om van Medemblik naar Alkmaar (58 km.) te suppen. En ook nog geld meebrengen voor KiKaRoW. Hulde voor deze bikkels!

Vele boten van ARZV uit Alkmaar roeiden tegemoet en lagen in de brandende zon The Vin op te wachten. Met uiteindelijk anderhalf uur vertraging was iedereen binnen en werden we welkom geheten door de voorzitter van ARZV, Bart Udo. Een aantal roeiers nam een verfrissende duik in het water, waarna iedereen kon genieten van een glas bubbels en een heerlijke barbecue.

 

De volgende morgen, gelukkig een stukje koeler, stond The Vin al klaar om te water gelaten te worden en konden we precies om 9.00 uur vertrekken richting Purmerend. Een stevige bemanning had er echt zin in en bouwde al snel een flinke voorsprong op ten opzichte van het tijdschema. De omstandigheden waren ideaal. Met een lekker windje mee en kopjes op de golven roeide The Vin over het Alkmaardermeer.  Een wisseltje bij Markenbinnen was snel gedaan en de tocht ging verder totdat een brug een oponthoud verzorgde van 20 minuten. Weg voorsprong op tijdschema.

Een aantal boten van PRV de Where, waaronder de voorzitter in een skiff, wachtte The Vin op bij Spijkerboor. Al snel kwam het bericht dat een brug in Purmerend niet functioneerde, waardoor de Tjerk Hiddes de stad niet in kon. The Vin is onder begeleiding van de plaatselijke roeiers naar de vereniging geroeid en de Tjerk Hiddes hebben we veilig in een jachthaven achtergelaten. Bemanning met de auto naar PRV de Where gebracht en daar geluncht. Na de lunch kon de bemanning van de Tjerk Hiddes de boot alsnog naar de vereniging varen, omdat de problemen met de brug inmiddels waren verholpen. Al met al een soepel einde van het traject Medemblik - Purmerend.

 

Zonder namen te noemen, wil ik iedereen hartelijk bedanken voor de getoonde inzet en geleverde prestatie dit weekend. Alle betrokken roeiverenigingen hebben er voor gezorgd dat alles goed is verlopen in een hele goede sfeer en harmonie. Er zijn veel contacten gelegd en zelfs al afspraken gemaakt om bij elkaar te gaan roeien.

 

Uiteindelijk steunt KiKaRoW Rondje NL niet alleen het Prinses Maxima Centrum in Utrecht, maar brengt het ook de Nederlandse roeiwereld tot elkaar. Honderden bemanningsleden van The Vin en heel veel mensen daar omheen kunnen zeggen dat zij in 2019 mee gedaan hebben om kinderkanker de wereld uit te roeien. En daar mogen wij met z’n allen best trots op zijn.

Hulde aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt!

 Bron:Michiel Roos