Nieuws‎ > ‎Nieuws-2019‎ > ‎

Koning Wintertocht 2019

Geplaatst 17 dec. 2019 00:20 door Info RVdeKop   [ 17 dec. 2019 00:21 bijgewerkt ]

Dit jaar bleek de belangstelling voor deelname aan deze winterse tocht zelfs nog groter dan voorgaande jaren:

Maar liefst veertien leden van “RV De Kop” wilden aan deze jaarlijks door de “RV Amstel” in Amsterdam-Zuid georganiseerde roeitocht gaan deelnemen!

Bij deze wel zeer oude roeivereniging, oprichtingsjaar 1874 (!!), slaagden wij erin om een drietal boten te reserveren: twee C4x+ en een 3-4 persoons wherry.

Tijdig inschrijven voor deze altijd populaire tocht is steeds weer gewenst, want de belangstelling blijkt ieder jaar weer even groot.

Ook dit jaar voerde op Zondag 8 December j.l. een nogal winderige tocht ons met maar liefst zesentwintig boten over de Amstel en door de Amsterdamse grachten.

In totaal hadden er twee boten afgezegd, waaronder jammergenoeg een van onze eigen boten...

Bij ons vertrek per auto uit Schagen stond er 's ochtends vroeg namelijk nog een dikke windkracht zes en stonden de hemelwaterpoorten wagenwijd open!!

De voorspelde afname in windkracht bleek exact te kloppen en om 11.00 uur vertrokken we dan ook bij een in kracht afgenomen westelijke wind.

Het team van Niels Hofte in een C4 en het KarinBeemster-team (met Lucie, Lineke en Rob) in een gloednieuwe ouderwetse houten wherry.

vanaf het Amsterdamse vlot ging het voor de wind als een speer richting Amstel.

Dachten wij hier lekker onder de hoge wal uit de wind te gaan varen....werden we ter hoogte van de “RV De Hoop” gesommeerd om als voorgeschreven stuurboordwal te houden en dus lagerwal te volgen, dit in

verband met mogelijke rondvaartboten, die we deze dag echter in het geheel niet ontmoet hebben...slechts heel in de verte hebben we er een van ons af zien varen.

“Rondvaartboten hebben altijd voorrang” zo was ons nogmaals voor vertrek ingeprent!

Wij genoten op het ruime Amstelwater van de prachtige Hollandse winterluchten.

Natuurlijk was onze C4 met de marathonroeiers Niels, Robert, Chris, Wilco en Pieternel ons reeds eerder in een wolk van schuimend boegwater voorbijgestoven en uit het zicht verdwenen!

Sneller dan verwacht passeerden we het theater Carre, de sluizen en de fraaie Magere brug.

Nu ging het stuurboorduit : de Nieuwe Keizersgracht op langs de Hermitage, rondom Artis en langs het Entrepotdok tot aan de Koek-en-Zopie passantensteiger.

Hier werden we na een stuurwissel en enig wachten letterlijk aan de (pik)haak geslagen en voorzien van warme chocolademelk en oliebollen! Prima geregeld allemaal. Zo stonden er bij alle afslagen vrijwilligers van de “RV Amstel” op de brug om via de megafoon (route)aanwijzingen te geven.

Afgezien van de vele roeiboten was er deze dag trouwens weinig tot geen andere scheepvaart op het water.

Wij passeerden in toertempo de Hortus Botanicus en na weer een kort stukje Amstel voeren we onder de brug door de Keizersgracht op. Hier voeren we onder maar liefst elf bruggen door, allemaal hoog en (net) breed genoeg, voordat we de smalle Leliegracht bereikten.

De nog altijd krachtige westenwind stond hier pal op en de peddel moest er even aan te pas komen om vaart te blijven lopen. De riemen konden hier niet volledig uitgebracht worden.

Na de Leliegracht voeren we zuidwaarts over de Prinsengracht langs o.m.de Westertoren en het Anne Frank huis.

De inmiddels doorgebroken zon deed de fraaie grachtenpanden sprookjesachtig oplichten. Wat een genot om hier te mogen roeien!

Nu en dan passeerden we enkele kunstwerken van het Light Festival en telkens weer passeerden we met fotograferende toeristen afgeladen bruggen!

Een van deze toeristen verloor hier tijdens een windvlaag zijn pet die in de gracht belandde.

De boot voor ons viste die keurig voor hem uit het water!

Evenlater deed een andere windvlaag onze route kaart in het water belanden!

Goed strijkwerk van Karin en Lineke zorgde ervoor dat de geplastificeerde kaart weer aan boord kwam!

Bij de vele brugpassages was met veelal een dwarswind goed stuurwerk vereist.

Aan het eind van de Prinsengracht wees een vrijwilliger ons weer de weg naar de Singelgracht, die zich juist tegenover het fraaie Amstelhotel bevindt.

Wij volgden de Singelgracht tot juist voor het Rijksmuseum waarna de Boerenwetering werd opgevaren.

Deze leidde ons na 18 km roeien weer terug naar het vlot van de “RV Amstel”.

Er was ruim voldoende hulp aanwezig om de boten uit het water te trekken en af te drogen.

Even later genoten we in de gezellige drukte van de societeit van bier, wijn en snert met toebehoren, die er voor zorgden dat we met gloeiende koppen huiswaarts keerden.

Volgend jaar weer een Koning Wintertocht of misschien wel de Nationale avondtocht, eveneens georganiseerd door de “RV Amstel”....