Nieuws‎ > ‎Nieuws-2019‎ > ‎

Finse kerkboottocht 2019

Geplaatst 8 aug. 2019 10:40 door Info RVdeKop
Bovenstaande foto toont zeer fraai het roeien in de 12 meter lange klassieke Finse Kerkboot, eigendom van RV de Geeuw te Sneek.
Bij het zien van deze foto gaat elk roeiershart toch ieder jaar weer sneller kloppen!!
Daarom roeide RV De Kop nu al voor de derde keer, op Zondag 4 Augustus 2019 weer een prachtige tocht per Kerkboot door de Friese wateren ten Zuiden van Sneek.
De Kerkboot blijft als enige in zijn soort in Nederland een zeer bijzondere boot; overnaads gebouwd en bijzonder fraai van lijn roeit hij met veertien roeiers verrassend licht met ongeklipte bladen.
Dit jaar roeiden wij jammergenoeg met een roeier te weinig, maar ook met “slechts” dertien roeiers roeit de Kerkboot geweldig koersvast.
Omdat de roeiers twee-aan-twee zitten ( op bankjes met slidings) is er volop gelegenheid om met de buren te kletsen en te lachen.
Dat maakte ook deze tocht weer extra gezellig!
Bovendien was het uitgelezen roeiweer, heel weinig wind en niet te warm.
Vanuit de roeiclub vertrokken we als voorgaande jaren weer in zuidwestelijke richting via IJlst naar Heeg.
Hier meerden we net als vorig jaar af bij de Oude Vishal, waar we op het mooie terras aan het water nieuwe krachten opdeden voor het vervolg van de tocht.
Deze voerde ons over het Noordelijk deel van het Heegermeer temidden van drukke recreatievaart naar de Woudsender rakken.
Hier voeren we met “light paddle” in kiellinie met vele andere vaartuigen via Woudsend naar het Koevordermeer.
Van hieruit weer Noordwaarts in de richting van Sneek.
Moeiteloos passeerden wij vele zeilboten-zonder-wind....veel commentaar over en weer natuurlijk!
In het Noordoostelijk deel van het Koevordermeer nam onze stuur tot haar schrik enkele bootjebadende wandelaars waar... en wel recht vooruit!
De waterdiepte bleek hier inderdaad maar 40 cm, voldoende echter voor onze kerkboot.
Door de Janesloot koersten we omzichtig naar de camping-aanlegsteiger van het dorp Langweer.
De dorpsstraat hier is heel gezellig volgestouwd met terrassen, wij genoten hier dan ook in de schaduw van oude bomen van het nodige koele vocht.
Van hieruit was het nog een goed uur roeien tot terugkeer aan het vlot.
Bij binnenkomst Sneek werden we nabij de Waterpoort vanaf een passerende feestboot onthaald met feestelijke hoempa-muziek: geweldig leuk en zeer toepasselijk!!
Ook de brugwachters waren ons dit keer goed gezind, slippen en vallen bleek niet nodig.
De boegbal werd dit jaar ontzien....
Twee jaar geleden hadden we deze bij doorgang van de lage brug eraf gevaren....(!)
Met vereende krachten werd de boot direkt bij aankomst vlot weer op de trailer gehesen, met een 14-koppige bemanning geen probleem natuurlijk.
Onder het genot van een ijskoud biertje constateerden wij nogmaals dat samen roeien verbindend werkt en dat deze tocht weer voor herhaling vatbaar is!
Graag tot volgend jaar !