Nieuws‎ > ‎Nieuws-2019‎ > ‎

Bollentocht door de Bollenstreek rondom Lisse.

Geplaatst 23 apr. 2019 10:10 door Web Items   [ 23 apr. 2019 10:21 bijgewerkt ]

Op Zaterdag 20 April roeiden Gerard Kooiman, Dave Erde en Rob Krommenhoek per C2x+ als gast van de RV Iris de door hen georganiseerde Bollentocht over 28 km door de Bollenstreek en het Kager plassengebied.

De in 2009 opgerichte RV Iris heeft nu bijna 150 leden, is gelegen nabij de Ringvaart van de Haarlemmermeer en beschikt over een indrukwekkend clubgebouw met een grote varieteit aan boten.

Ter gelegenheid van haar tienjarig bestaan siert thans een bijzonder fraai bloemen-roei-mozaiek het verenigingsgebouw.

De roei-bollen-tocht werd dit jaar door zes gastverenigingen geroeid met bijzonder goed en vooral zonnig roeiweer, wind oostelijk kracht 2-3 Bft.

Komend uit de Ringvaart passeerden wij via mooi en rustig vaarwater het druk bezochte bloemenpark Keukenhof met zijn maar liefst 8 miljoen bloeiende bollen, die dit jaar vroeger dan anders zorgden voor een ware kleur explosie !

Het aantal te passeren rondvaartboten in nauw en ondiep vaarwater beperkte zich gelukkig tot een tweetal.

Geruime tijd werden wij hier achtervolgd door een enorme drone met camera.

Op de oevers konden we naast de bloemenvelden aanzienlijke aantallen geparkeerde campers waarnemen en hoog in de lucht maakten welgestelde toeristen lawaaierig hun helikoptervlucht.

Navraag leerde dat een 10 minuten durende vlucht per heli type EC120 een kleine 109,00 euro kost...!

Vroeg in de middag was de enorme parkeerplaats van de Keukenhof geheel volgestroomd en werd op het nieuws omgeroepen om alsjeblieft niet meer naar de Keukenhof af te reizen (!)

In toertempo roeiden wij volop genietend en begeleid door gezang van vele leeuweriken, door dit prachtige Hollandse plaatje richting Kager plassengebied!!

Gelukkig stond hier een zwakke oostelijke wind en bleek de plas vrij van schuimkoppen, wel hier opvallend veel gemotoriseerde vaartuigen en weinig tot geen zeilers...vroeger was dit net het omgekeerde....

Vooral na het ronden van het Kaageiland zorgden motorboten voor veel drukte en dooreenlopende hoge golfslag, lastig voor roeiers maar ook voor de stuur..

Een zwarte motorboot die zich onverwachts van de wal losmaakte voerde de toepasselijke naam “Op 't Nippertje” en noodzaakte ons zelfs tot een korte noodstop!

Na het passeren van de Buitenkaag belandden we weer in het wat rustiger vaarwater van de Ringvaart en om 15.00 uur meerden we met vele hulpvaardige handen weer af aan het vlot.

Op het balkon van de roeivereniging wachtte ons een bak pittige groentesoep en een dik belegd kaiserbroodje!

Samen met een ijskoud biertje verklaarden we dat ook deze tocht weer als zeer geslaagd de boeken in kon !