Nieuws‎ > ‎

Nieuws-2019

Verslag Elfsteden Roeimarathon 2019

Geplaatst 4 jun. 2019 22:48 door Web Items   [ 5 jun. 2019 09:29 bijgewerkt ]

Vrijdagochtend 31 mei gaat om 08.00 uur mijn wekker en spring ik vol enthousiasme uit bed. Vandaag start de wedstrijd waar we weer zolang naar toegeleefd hebben…de 34e editie van de Elfstedenroeimarathon! Voor de derde keer op rij zal RV de Kop vertegenwoordigd worden bij dit evenement. Dit jaar zullen negen leden de uitdaging aangaan om binnen 24 uur het roeitraject van 210 km succesvol af te leggen. Richard en Nick roeien de ERM voor de eerste keer, de andere roeiers hebben reeds een Elfstedenkruisje in hun bezit.

Rond 10.45 uur word ik opgehaald door onze chauffeuse Tessa en teamgenoot Sebastiaan. Met z’n drieën rijden we naar de roeivereniging in Schagen en daar ontmoeten we de meeste roeiers en de chauffeurs. Edwin was de vorige dag al naar Leeuwarden gereden en had reeds foto’s gestuurd van zijn tent die volledig ingebouwd was door Duitse kampeerders.

Dat er veel oosterburen meedoen aan de ERM was voor ons geen verrassing. Het evenement trekt jaarlijks veel buitenlandse teams. Naast Duitsland zijn België, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk van de partij. De Elfstedentocht is natuurlijk ook uniek!

In welk land kun je immers een ronde van 210 km roeien zonder een sluis tegen te komen?

Terwijl roeivereniging Ossa onze boot ‘Moerbeek’ naar Friesland brengt, rijden wij door naar Richard om hem thuis op te halen. Omdat wij een aantal bootonderdelen meegenomen hebben vanaf de roeivereniging moeten we daar de auto even opnieuw indelen. Na wat ‘shuffelen’ past alles prima en rijden we met z’n vieren, al luisterend naar Imagine Dragons, naar Leeuwarden.

We parkeren de auto op het terrein van Citycamping de Wetterpôlle die naast de roeivereniging LRV Wetterwille gevestigd is en ontmoeten daar ook Edwin. Wanneer we allemaal gearriveerd zijn lopen we vanaf de camping naar deze roeivereniging, die dit jaar haar 100 jarig jubileum viert, om de boot klaar te maken voor keuring.

Al snel arriveert de botenwagen van Ossa en kunnen wij beginnen met het opriggeren van de boot. De sfeer tussen de deelnemers, chauffeurs en supporters is erg goed en er wordt dan ook heel wat afgelachen. Met veel liefde wordt de taft en het startnummer ‘42’ met diverse bijpassende kleuren tape aan de boot gebracht. Niet veel later is de boot klaar om gekeurd te worden. Rond 15.00 uur krijgen we permissie om mee te doen aan de ERM en kunnen wij nog even relaxen op de camping. Met het kaartspel Klaverjassen en het dobbelspel Regenwormen weten veel deelnemers zich uitstekend te vermaken.

Lisette, die ons sub team (team 3) compleet maakt, arriveert rond 16:00 uur op de camping. Na goed gegeten te hebben krijgen we de laatste tips van Edwin en Richard mee, die ze hebben meegekregen uit de ‘captains meeting’. De lage brug bij Dokkum en de wind op het Slotenmeer, de Alde Karren en de Morra zijn zoals ieder jaar de belangrijkste aandachtspunten.

Rond 18.45 uur maken we bij de boot nog een teamfoto en zijn we er helemaal klaar voor! Met veel gejoel en applaus worden de riemen in de dollen gelegd en vervolgens is het aan team 3 om de boot in een relaxed tempo naar de start te roeien.

Richard en Sebastiaan aan de riemen en ik geef het commando. Al sturende neem ik de omgeving goed in me op. Morgen zullen we immers op dit stuk de eindsprint moeten inzetten. In het centrum van Leeuwarden geven we ‘het stokje’ over aan Stella, Saskia en Petra (team 1). Petra zoekt als stuur een plaatsje op het water bij de Leeuwarder Prinsentuin tussen de 106 overige roeiteams die met spanning wachten totdat de eerste teams vanaf 20.00 uur weggeschoten zullen worden.

Het vrouwenteam krijgt om 20.12 uur het startsignaal te horen en gaat met volle kracht achter de 41 eerder vertrokken teams aan. Ze worden in Barthlehiem aangemoedigd door Igor en Ellen en arriveren in een keurige tijd bij het eerste wisselpunt. Het tweede sub team van RV de Kop (Bas, Nick en Edwin) laat er na de wissel geen gras over groeien en roeit met een gemiddelde snelheid boven de 11 km per uur richting Dokkum.

Ondertussen hebben wij daar al een terrasje aan het water gevonden om een kopje koffie te drinken. Nadat we de eerste boten zien langskomen vertrekken we naar de startlocatie van de derde etappe. Eenmaal aangekomen zien we de Moerbeek zonder veel problemen de lage brug van Dokkum passeren. In Dokkum vaart team 2 naar de eerste stempelpost, waar de roeiers geholpen worden door de ouders van Bas (of toch niet).

Om 22:40 uur kunnen Richard en Sebastiaan eindelijk hun adrenaline kwijt en stormen we met een gemiddelde snelheid van 11,2 km per uur naar het volgende wisselpunt. Na een paar minuten in de boot te zitten hebben we de eerste tegenstanders al ingehaald en krijgen we ‘honger’ naar meer. Uiteindelijk zijn het veertien boten die we in 64 minuten tijd inhalen.

In Barthlehiem worden we door Marcel en de roeiers van team 1 binnengehaald, die de tocht vervolgens voortzetten richting Leeuwarden. Wij rijden samen met Tessa en Lisette naar ons tweede wisselpunt in Weidum. Onderweg houden mijn teammaten, via het navigatiesysteem ‘tourmonitor’, boot 42 goed in de gaten. Ik kies ervoor om te proberen wat te gaan slapen, helaas zonder succes. De adrenaline blijft door mijn lijf gieren en het roeien moet voor mij nog beginnen.

Om 02.15 uur is het dan zover. In de buurt van camping Weidumerhout hebben we een punt gevonden waar we met het enige acrobatische bewegingen de boot van team 2 kunnen overnemen. Sebastiaan gaat op stuur die de nachtroute van ons team voor zijn rekening neemt. Ruim een uur later arriveren we in Scharnegoutum, waar Stella het commando overneemt om, met haar team, de vele bruggen van Sneek te trotseren. De GPS tracker heeft het ondertussen begeven, maar gelukkig krijgt Edwin deze in IJlst weer aan de praat.

Ondertussen wachten wij met zwemvest in Woudsend op de mannen van team 2 die om 05:13 uur arriveren. Aan Richard de beurt om de stuurtouwtjes in handen te nemen. Na één kilometer varen bereiken we het Slotermeer. De golven vallen mij redelijk mee, maar door de sterke zijwind kost het Sebastiaan en mij veel energie om de boot op 10 km per uur te houden. Tijdens het aanpoten vergeet ik gelukkig niet om op het meer even van de zonsopgang te genieten. Wat een plaatje!


Na 5 roeikilometers bereiken we het Slotergat waar we weer in rustiger vaarwater komen. Hierdoor neemt onze snelheid weer toe en lukt het ons om voor Sloten twee boten in te halen. Dat is maar goed ook, want de door ons net ingehaalde teams hebben meer moeite met het vele slippen onder de bruggen van Sloten dan dat wij ermee hebben.

Onze voorsprong is daardoor sterk toegenomen wanneer we om 05:45 uur de stempelpost in Sloten bereiken. Bij de stempelpost herkennen we Robert die samen met Jan (één van de chauffeurs van ERM18) de dag plukt om ons aan te moedigen in Friesland. Nadat Robert ons geholpen heeft met stempelen vervolgen we onze route richting Balk en gaan we voor de tweede keer deze dag het Slotermeer op.

Op het Slotermeer worden we door één boot ingehaald die vervolgens de verkeerde kant opvaart. We proberen de boot met schreeuwkreten nog te waarschuwen, maar helaas vaart deze boot door. Richard verandert wel tijdig van koers en hierdoor bereiken we wisselpunt 9 in Balk waar Kees ons helpt met het uitstappen.

Team 1 is inmiddels vertrokken richting de Luts: een trajact van 4 km waar het zeer smal is. Dit gaat het vrouwenteam uitstekend af en na 7 kilometer roeien wisselen ze met team 2 in Stoarmleane. Nu is het aan deze mannen om de zwemvesten aan te trekken en via de meren Alde Karre en Morra richting Stavoren te roeien. Ook deze etappe is pittig en Bas en Nick moeten daarom knokken om een snelheid van 10 km per uur te houden.

Rond 08:10 uur trekken wij voor de laatste keer de zwemvesten aan en krijgen wij op het Johan Frisokanaal nog een flink portie tegenwind voor onze kiezen. Na ruim vier kilometer bereiken we de haven van Stavoren en zien we Robert en Jan weer die ons helpen met de stempelpost en ons verlossen van de zwemvesten. Wanneer we de stempel hebben vervolgen wij onze route en gaan Robert en Jan weer richting huis. Het is inmiddels half negen, maar het voelt voor mij als drie uur in de middag.

De laatste vier kilometer van deze etappe zijn voor de mannen erg zwaar. Het water is erg stroperig, op veel plaatsen is het smal en aan de bakboord kant liggen aan de oever veel stenen. Ik heb het gevoel dat ik als stuur meer geniet van deze etappe dan dat Richard en Sebastiaan momenteel doen. Ik hoef mij niet te vervelen en ben genoodzaakt om het ene na het andere commando te geven door de vele bochten en bruggetjes. Om 09:12 uur arriveren wij in Molkwerum, dichtbij de camping Seleantsje. Dit was de laatste etappe die ik moest sturen..….poeh…nog 27 kilometer trappen in de resterende vier etappes.

We hebben een pauze van ongeveer twee uur en dit geeft ons de mogelijkheid om gewapend met douchespullen en een muntje van 50 eurocent het douchegebouw van de naastgelegen camping te bezoeken en even op te frissen….heerlijk! De rest van de tijd gebruiken we om naar het wisselpunt 14 in Parrega te rijden. Onderweg stoppen we nog bij een supermarkt om blarenpleisters voor Sebastiaan te halen, maar vreemd genoeg zijn deze uitverkocht.

Bij het wisselpunt ontmoeten we Kees weer en wachten samen op de mannen van het tweede team. Ik ervaar op dit moment één van de zwaarste momenten van de ERM. De vermoeidheid en pijntjes nemen toe en ik zit nog niet eens op de helft van mijn aantal roeikilometers….er niet te veel aan denken…gewoon doorgaan.

Met enige tegenzin stap ik om 11:13 uur de boot in en trap samen met Richard richting Bolsward. De eerste twee kilometer van deze etappe geven ons zelfvertrouwen en na 7 kilometer hebben we een gemiddelde van 11 km per uur. Nog maar 1,4 kilometer….zullen we deze etappe onder de 45 minuten halen?

Helaas lukt dit net niet, omdat de boot vóór ons stil komt te liggen onder een brug. De etappe van 8,4 kilometer hebben we in 46 minuten afgelegd, maar even heerst er bij mij een kleine teleurstelling vanwege het tijdverlies tijdens de laatste kilometer. Gelukkig maakt deze snel plaats voor trots, wanneer ik de maximumsnelheid van 15,2 op de teller zie staan.

Tessa en Lisette hebben tijdens onze roei-etappe voor Sebastiaan blarenpleisters gehaald …toppers! Wanneer we bij de auto zijn, komen we de ouders van Sebastiaan tegen. We rijden gezamenlijk naar het volgende wisselpunt en genieten op een terrasje van een kop koffie en thee. Hier zien we op de tourmonitor het eerste team finishen. De ploeg ‘Vaak ben je te bang’ van A.G.S.R. Gyas slaagt erin het baanrecord te breken: 16 uur, 52 minuten en 34 seconden…BIZAR!

Om 13:34 uur lossen we het tweede team af en is het aan Richard om ons naar Harlingen te loodsen. Ondanks dat Richard het van te voren erg spannend vindt, stuurt hij ons zonder problemen naar het volgende wisselpunt. Onderweg zien we ook Alfred die ook gearriveerd is en druk bezig is met het maken van foto’s. De blarenpleisters moeten Sebastiaan nieuwe energie gegeven hebben, want ik voel op de slagpositie dat de boeg enorm aanzet tijdens de laatste kilometers. Net na Harlingen neemt team 1 de boot weer van ons over en trappen Saskia en Stella de boot binnen drie kwartier naar Franeker. Tussen Franeker en Ried lukt het team 2 om op volle snelheid nog een aantal boten in te halen. Het is nog even spannend wanneer er onverwacht een motorboot opduikt, maar gelukkig zijn Nick en Bas nog scherp als ze het commando ‘Houden Nu!’ van Edwin horen.

Wanneer we bij wisselpunt 20 op de boot aan het wachten zijn, komen we Bianca en Peter tegen. Na een korte ontmoeting gaan ze weer op pad om de andere sub teams van RV de Kop aan te moedigen. Ondertussen maken wij ons klaar voor de kortste etappe van de ERM (3,3 km). Richard en ik weten de boot binnen 18 minuten naar Berlikum te brengen, waar de vrouwen van team 1 ons voor de laatste keer aflossen. Via de tourmonitor zien we dat Petra en Saskia nog snelheden halen van 10,8 kilometer per uur….grote klasse!

Met de auto arriveren we rond 17.00 uur bij het laatste wisselpunt van de Elfstedentocht. Het is voor mij zoeken naar motivatie. Dat we de tocht in de toegestane tijd gaan halen is vrijwel zeker, maar lukt het ons ook binnen 22 uur? Ik kijk meerdere keren per minuut op mijn horloge en zie dat de uitdaging steeds groter aan het worden is. Sebastiaan heeft er zin in en geeft aan om “met zwart voor de ogen” te willen finishen. Lisette probeert ons nog te motiveren. Ik neem als afleiding nog een mueslireep, een banaan en een sportdrankje.

Ineens zien we in de verte de Moerbeek opduiken. Edwin en Bas persen er nog een eindsprint uit. Ik kijk nogmaals op mijn horloge…nog 34 minuten om binnen de 22 uur te finishen en we moeten nog wisselen! De laatste etappe is 6,6 km lang en ik begin mij te realiseren dat finishen binnen een half uur onhaalbaar is.

Na de snelle wissel geeft Richard voor de laatste keer tijdens deze ERM het startcommando. De eerste 500 meter zijn niet te beschrijven. Vooral mijn handen zijn erg gevoelig en hebben veel moeite om de handvaten goed vast te houden. Na een aantal slagen voel ik steeds meer gevoel in mijn handen terugkomen en kan ik op tempo komen. De eerste twee kilometer van het traject telt een aantal bruggen waar me moeten slippen en vallen. We komen niet verder dan 10 km per uur en zowel voor als achter ons is geen boot te bekennen…we varen in niemandsland.

Na drie kilometer gevaren te hebben maken we een bocht en dan ziet onze stuurman een boot in de verte. Wanneer Sebastiaan dit hoort begint hij gelijk kracht bij te zetten. Ik probeer hem te kalmeren…we moeten immers nog 3,6 kilometer. We krijgen wel meer vaart in de boot. Langzaam ben ik aan het aftellen. Nog een twintig minuten doorzetten, dan zijn we er!

Opeens schrik ik op! Ik herken de locatie van het oproeien richting Leeuwarder Prinsentuin en stiekem kijk ik even achterom. Tot mijn verbazing zie ik op 300 meter afstand de laatste brug van de ERM. Ik vraag ter controle aan Richard of dit daadwerkelijk de laatste brug is. Wanneer hij dit bevestigt realiseer ik mij dat deze etappe geen 6,6 kilometer is, maar een kilometer korter. YESS!...we hoeven nog maar één kilometer!! Let’s go!

Sebastiaan en ik twijfelen geen moment en gooien alle remmen los. Wanneer we de laatste brug passeren hebben we een snelheid van 13,7 km per uur! We krijgen nog meer energie als we van de stuurman horen dat de afstand tot de volgende boot nog maar een paar honderd meter is.

We houden het vol om de bootsnelheid op 12 km per uur te houden. Aan bakboordzijde zie ik meerdere teams een pauze inlassen tijdens het drogen en opruimen van hun boot om voor ons te applaudisseren. Wat een gevoel!!! Ik voel geen pijn meer, ik voel geen vermoeidheid meer, we gaan die laatste boot inhalen!! Op volle snelheid nemen we de laatste bocht. Ik kijk niet meer om me heen, het enige wat telt is het wegtrappen van het voetenbord!

Ik hoor het applaus toenemen en realiseer mij dat de roeiers, chauffeurs en toeschouwers van RV de Kop aan de kant staan. Ook daar zien ze dat het een spannende eindstrijd gaat worden. In mijn ooghoeken zie ik dat we de boot voor ons naderen en Sebastiaan en ik zetten voor de laatste keer aan.

Een paar meter voor de finish weten we de tegenstander in te halen en winnen de sprint uiteindelijk met een bootlengte verschil. Wanneer we het commando krijgen om de boot te laten lopen voel ik weer alle pijntjes in mijn lichaam. Dat maakt nu niet meer uit….het was het allemaal waard!

Wanneer we de boot aanleggen horen we van Bianca dat we de eindstreep hebben gehaald in 21 uur, 59 minuten en 19 seconden. We kunnen ons geluk niet op! We hebben de ERM binnen 22 uur gevaren!

Een aantal minuten later plof ik voldaan neer in het gras om vervolgens na te genieten van de laatste etappe. We vieren de uitstekende teamprestatie samen met de chauffeurs en supporters onder het genot van een koek en een drankje terwijl Edwin de Elfstedenkruisjes aan de roeiers uitdeelt. Met de behaalde eindtijd eindigt het team ‘RV de Kop - Moerbeek’ op de 53e plaats. Na een uitstekende maaltijd bij de roeivereniging LRV Wetterwille gaan druppelsgewijs mensen naar huis en blijven de negen personen die gaan overnachten op de camping achter.

Rond half tien besluit ik dat het verstandig is om te gaan slapen en vertrek ik richting mijn slaapverblijf. Ik kijk in bed nog éénmaal op mijn sporthorloge en zie de melding ‘Waarom zijn er geen slaapgegevens?’. Wellicht heeft dit iets te maken met de 693% activiteit van deze dag. Met een glimlach raakt mijn hoofd het kussen en snel val ik in slaap met een mooie herinnering rijker.

Hierbij wil ik de deelnemers, chauffeurs, toeschouwers en alle andere mensen die dit weekend mogelijk hebben gemaakt bedanken voor hun enthousiasme en inzet. Ik heb genoten van deze ERM editie en kijk er met veel plezier op terug. Volgend jaar voor mij geen Elfstedentocht, maar waarschijnlijk zal het bij mij over een aantal jaren wel weer beginnen te kriebelen….

RV de Kop - ERM2019 Spoekhoekster FaertRV de Kop - ERM2019 Harnzer Faert


RV de Kop - Finish ERM2019


Elfsteden Roeimarathon 2019 (31 mei - 1 juni)

Geplaatst 29 mei 2019 08:13 door Web Items   [ 29 mei 2019 08:16 bijgewerkt ]

Aankomende vrijdag en zaterdag (31 mei - 1 juni) doen er negen leden mee aan de grootste roeimarathon van Nederland (210km). De Moerbeek zal met drie wisselde ploegen meedoen. Rond 20.10 uur zullen Petra, Saskia en Stella de eerste etappe van 12 km roeien. Het volgende drietal zal in Burdaard opstappen. Dat zijn Bas, Edwin en Nick. In Dokkum nemen Rick, Sebastiaan en Richard de boot over. De verwachting is dat op zaterdag 1 juni rond 18.00 uur zal worden gefinisht bij de roeivereniging Wetterwille in Leeuwarden. Het is mogelijk om de ploeg te volgen via de website van de Elfstedenroeimarathon. Het leukst is natuurlijk om zaterdag in Friesland de ploeg te komen aanmoedigen op de route. Zie hieronder ons tijdschemaToertocht over de Linge rivier (West-Betuwe)

Geplaatst 23 mei 2019 10:47 door Web Items

De belangstelling vanuit RV De Kop voor deze prachtige 33 km lange toertocht door de Lingestreek op Vrijdag17 Mei bij de RV Leerdam was gering :

Jammergenoeg had slechts een zestal (senior)leden zich hiervoor aangemeld...

 

De roeivereniging van Leerdam bevindt zich in een werkelijk historisch pand aan de oever van de Lingerivier.

Met een lengte van 108 km is dit de langste rivier van Nederland tussen Pannerden en Gorinchem!

Oorspronkelijk was het een zijarm van de Waalrivier, totdat het in de 14e eeuw bij Tiel werd afgedamd.

De bijzonder hoge dijken langs de rivier getuigen hier nog altijd van.

De Lingestreek is een beschermd landschap en bekend om vooral haar vele fruitteelt.

 

Wij maakten in Leerdam dankbaar gebruik van twee vrij snelle C2x+ boten, eigendom van de RV Leerdam, een Wiersma- en een marathonboot.

 

Vanuit de roeivereniging voerde de te roeien route ons al snel langs de aloude verdedigingsmuren van de glasstad Leerdam, richting fort en sluis van het dorp Asperen.

Het fort dateert van Anno 1840 en maakte destijds deel uit van de Hollandsche waterlinie. De sluis met enorm hoge sluisdeuren staat vandaag de dag wijd geopend, er is geen stroming meer in de Linge. Bij lage waterstand wordt er bij Pannerden zelfs water ingelaten.

 

Al vrij snel passeerden wij het dorp Acquoy, werkelijk een van de mooiste dorpen aan de Linge met een kolossale scheve kerktoren uit de 15e eeuw die door overstromingen behoorlijk uit het lood staat.

Ene mevrouw “Pisa” ligt hier aan de voet van de toren begraven...aldus Lineke Albrecht.

 

Na Acquoy passeerden wij achtereenvolgens de dorpen Rhenoy, Rumpt en Beesd.

In Rumpt bevindt zich zowaar een sloep-roeivereniging, wij zagen er de prachtige stersloep “Leitsagher” ( 12 roeiers plus stuur !) afgemeerd liggen.

Wij vroegen ons natuurlijk af wat de betekenis van deze scheepsnaam is....

Volgens de Wikipedia betekent dit “loods”, afkomstig van het loodswezen.

 

Scheepvaart op de overigens vrij brede Linge is zeer beperkt: wij zagen de gehele dag slechts een keer een binnenvaartschip, vier motorjachten en wel heel bijzonder, een varende blokhut, een soort tuinhuisje met buitenboordmotor! Nog nooit eerder zoiets ludieks op het water waargenomen !

 

Na dik 16 km geroeid te hebben vonden we het ter hoogte van de voormalige abdij, het landgoed Marienwaerdt, hoog tijd worden om te ronden en de terugtocht te aanvaarden.

In theetuin De Fruithoeve in Enspijk genoten we eerst vrij langdurig in een ouderwetse hoogstamfruit boomgaard bij een honderd jaar oude boerderij van verse eigengemaakte kersenvlaai en appelgebak met koffie!

Dit lekkers schonk ons de benodigde krachten om 16 km terug te roeien naar Leerdam.....

 

Lekker vermoeid sopten we na aankomst nog even de beide boten en de riemen en concludeerden dat deze tocht voor ons toch wel als “de mooiste toertocht tot nu toe” onze boeken in kan !

RV Leerdam bedankt en tot ziens !

KiKaRow 2019

Geplaatst 15 mei 2019 11:32 door Web Items   [ 15 mei 2019 11:34 bijgewerkt ]
KiKaRow RV de Kop


Bollentocht door de Bollenstreek rondom Lisse.

Geplaatst 23 apr. 2019 10:10 door Web Items   [ 23 apr. 2019 10:21 bijgewerkt ]

Op Zaterdag 20 April roeiden Gerard Kooiman, Dave Erde en Rob Krommenhoek per C2x+ als gast van de RV Iris de door hen georganiseerde Bollentocht over 28 km door de Bollenstreek en het Kager plassengebied.

De in 2009 opgerichte RV Iris heeft nu bijna 150 leden, is gelegen nabij de Ringvaart van de Haarlemmermeer en beschikt over een indrukwekkend clubgebouw met een grote varieteit aan boten.

Ter gelegenheid van haar tienjarig bestaan siert thans een bijzonder fraai bloemen-roei-mozaiek het verenigingsgebouw.

De roei-bollen-tocht werd dit jaar door zes gastverenigingen geroeid met bijzonder goed en vooral zonnig roeiweer, wind oostelijk kracht 2-3 Bft.

Komend uit de Ringvaart passeerden wij via mooi en rustig vaarwater het druk bezochte bloemenpark Keukenhof met zijn maar liefst 8 miljoen bloeiende bollen, die dit jaar vroeger dan anders zorgden voor een ware kleur explosie !

Het aantal te passeren rondvaartboten in nauw en ondiep vaarwater beperkte zich gelukkig tot een tweetal.

Geruime tijd werden wij hier achtervolgd door een enorme drone met camera.

Op de oevers konden we naast de bloemenvelden aanzienlijke aantallen geparkeerde campers waarnemen en hoog in de lucht maakten welgestelde toeristen lawaaierig hun helikoptervlucht.

Navraag leerde dat een 10 minuten durende vlucht per heli type EC120 een kleine 109,00 euro kost...!

Vroeg in de middag was de enorme parkeerplaats van de Keukenhof geheel volgestroomd en werd op het nieuws omgeroepen om alsjeblieft niet meer naar de Keukenhof af te reizen (!)

In toertempo roeiden wij volop genietend en begeleid door gezang van vele leeuweriken, door dit prachtige Hollandse plaatje richting Kager plassengebied!!

Gelukkig stond hier een zwakke oostelijke wind en bleek de plas vrij van schuimkoppen, wel hier opvallend veel gemotoriseerde vaartuigen en weinig tot geen zeilers...vroeger was dit net het omgekeerde....

Vooral na het ronden van het Kaageiland zorgden motorboten voor veel drukte en dooreenlopende hoge golfslag, lastig voor roeiers maar ook voor de stuur..

Een zwarte motorboot die zich onverwachts van de wal losmaakte voerde de toepasselijke naam “Op 't Nippertje” en noodzaakte ons zelfs tot een korte noodstop!

Na het passeren van de Buitenkaag belandden we weer in het wat rustiger vaarwater van de Ringvaart en om 15.00 uur meerden we met vele hulpvaardige handen weer af aan het vlot.

Op het balkon van de roeivereniging wachtte ons een bak pittige groentesoep en een dik belegd kaiserbroodje!

Samen met een ijskoud biertje verklaarden we dat ook deze tocht weer als zeer geslaagd de boeken in kon !

Open dagen 11 & 12 mei 2019

Geplaatst 20 apr. 2019 13:12 door Web Items   [ 20 apr. 2019 13:17 bijgewerkt ]


Westerweg 4, 1741 NV Schagen
Verslag Weerribben Roeimarathon - Valkkoog

Geplaatst 9 apr. 2019 23:38 door Web Items   [ 9 apr. 2019 23:43 bijgewerkt ]

Drie jongens en een oude schuit.

Afgelopen zaterdag moest het gebeuren. Dit jaar geen Elfstedentocht maar een marathon die je “gewoon” in 1 dag kon roeien. Dus vrijdag al richting RV de Kop om onze varende bakfiets samen met de andere boten op de botenwagen te leggen. De Stolpen, de Oudesluis en onze Valkkoog.

Na een paar maandjes samen trainen met Niels en Chris kwam de start toch wel erg dichtbij. Vrijdags alvast met 80 % van de totale bezetting alvast naar het altijd gastvrije Fletcher Steenwijk. Een reis terug in de tijd waar je als klant gewoon je mond moet houden en dankbaar moet zijn. Na een prima nacht vertrokken we naar RV 't Diep. De boten hadden we  de dag ervoor al voor 99 % geprepareerd. Vandaag alleen het wedstrijdnummer er nog op.

Ik zie dat enkele wedstrijdboten de nummers in een putje als een vizier op een geweer hebben vastgemaakt. Dat lijkt mij ook wel wat. Helaas wordt ik teruggefloten door een wedstrijdcommissaris. Gewoon op de zijkant van de punt plakken. Ok..Ok….Ok… Jammer,ik dacht met onze snelheid is zo,n vizier geen overbodige luxe….

Om 915 u is het zover. We mogen. Ik begin op stuur en Niels en Chris hebben er gelijk zin in. Een paar toppers vliegen ons gelijk voorbij op jacht naar de prijzen terwijl wij ons eigen ritme zoeken. De 1e  overstap van stuur naar wissel ging het slechtst. Verkeerde oever gekozen en een te grote stap voor iemand met de lenigheid van een plank. De andere wissels werden beter uitgekozen. Mooiere oevertjes, minder riet etc. In het drukke deelnemersveld was het nog prima navigeren. De kanaaltjes waren maar net aan breed genoegen we banen ons een weg door de route heen. Perfect weer, weinig wind, net koud genoeg, voldoende eten en drinken mee aan boord. De kaart lijkt wat onhandig maar we hebben geen keus.

Na 3 keer gewisseld te hebben zit ik weer opstuur en we volgen een gestuurde 3. Achter ons zit een andere boot ons weer op de hielen. Alle bochten gaan lekker en zelfs het roeien met 1 zijde terwijl de stuur tegen stuurt gaat prima. Na een klein half uur blijken er steeds minder boten om ons heen te varen. Om in watersport termen te blijven , dan voel je nattigheid. Jawel, afslag gemist… lekker hoor. In mijn stuurbeurt…In mijn hoofd ga ik de route weer langs,,, waar o waar… Het was toch stuurboord bakboord en dan na 150 meter zou een bord staan. We hebben geen bord gezien en zijn doorgegaan achter de 3 gestuurde Frieze dames aan. Niels kijkt snel op zijn mobiel en we vervolgen een alternatieve route in de hoop dat we er overal door kunnen qua diepte en breedte. Het blijkt een gok die goed uitpakt. Een deuk in het moraal maar de spieren doen het werk nog naar behoren. Alleen de wedstrijdleiding kijkt raar op als wij vanaf een andere kant opduiken. De Frieze dames blijken omgekeerd net als onze eerdere achtervolgers. Daarna de grote lus maken op de noordkant van de route en terug het grote kanaal op.

De rest van de route gaat eigenlijk zonder verdere problemen. Tot de laatste 10 km. Dat blijkt een recht en dodelijk saai stuk te zijn .Meedogenloos en killing. Rechtuit en tegen wind . Geen inhalers meer en niemand om in te halen. Iedereen op ons traject lijkt lam geroeid. Waarom deden we dit ook alweer? Waarom eigenlijk in de Valkkoog? Opeens lijkt het rondje Amstelmeer een gewoon oefenrondje.  Als laatste boot van onze RV de Kop vloot komen we aan. Stekker af en tevreden. Bijkomend voordeel, de bemanning van de Valkkoog en de Stolpen helpen ons met de boot.

Kortom:

Overijssel kan van het lijstje ,net als Noord Holland en Friesland. In September staat er een mooie marathon bij Alphen op de kalender. Zullen we weer? De vermoeidheid zijn we allemaal alweer vergeten en we zoeken een nieuwe stip aan de horizon…..

Ik zeg een marathon in iedere provincie.


Verslag Weerribben Roeimarathon - Stolpen

Geplaatst 9 apr. 2019 23:38 door Web Items   [ 9 apr. 2019 23:40 bijgewerkt ]


Zaterdagochtend 6 april gaat om half 6 de wekker, want we vertrekken om half 7 naar Steenwijk.

Wij dat zijn Chris, Rick en Petra S.. De rest van de 

Bij de roeivereniging worden nog even de laatste tips over de 54 km lange route uitgewisseld, maar dan kunnen al snel de boten te water. Eerst de heren C4+, voor ons is dat de Oudesluis met Edwin, Stella, Walter, Rick en Sebastiaan K.. Daarna de Stolpen met Saskia K., Jitske, Wilco, Nick en Petra S, die uitkomt in de mix C4+. En onze laatste boot is de Valkkoog met Niels, Robbert en Chris die uitkomen in de heren C2+. In totaal deden er 90 boten mee.marathonroeiers zijn al een dagje eerder naar Steenwijk vertrokken om de boten weg te brengen en te genieten van een heerlijke maaltijd en uitstekend hotel in de buurt van de roeivereniging. 

De route begint en eindigt op een kanaal, maar voornamelijk hebben we tussen mooie rietvelden met molentjes door geroeid. Op de rietvelden waren ze druk bezig met het oogsten van het riet. We kwamen ook een paar dorpjes met hele mooie huizen tegen, waar de slootjes vaak erg smal waren. Dat betekende aan één kant slippen en aan de andere kant roeien. Maar niet te hard roeien, want dan kan de stuur het niet bijhouden. Ook de haakse bochten vergden aardig wat stuurkunst, maar uiteindelijk zijn we ze allemaal goed doorgekomen. 

Na 10 km hebben slag (Wilco) en stuur (Saskia) op het water gewisseld. Na 20 km stond Kees Ooms ons op te wachten met nieuwe bevoorrading en kon er weer gewisseld worden. Gelukkig zag hij dat er een rigger niet goed vast zat en kon dat ter plekke gemaakt worden. Kees, wat waren we blij met jou!

Met een nieuwe slag (Petra) en stuur (Jitske) konden we op naar de 30 km. Daar begonnen de eerste blaren en zere billen zich te melden. Wat ben je dan blij dat je mag gaan sturen!

Zo rond de 42 km waren we op zoek naar een plekje om te wisselen aan de kant. En dan staat daar zomaar Kees Ooms weer lachend langs de kant, die ons helpt met aanleggen en nog wat lekkers in zijn gele kratje had.  Kees, wat waren we weer blij om jou te zien! 

Nick zou de laatste etappe gaan sturen, maar deze jonge god meldt gewoon na 43 km roeien, dat hij die laatste etappe ook nog wel roeiend door wil brengen. Wat een held!

En wat ben ik blij dat ik die laatste etappe mag sturen, want het was wel afzien voor de roeiers.

De blaren op je handen zijn nog nooit zo groot geweest, dat kussentje onder je billen wordt nog nooit zo erg gemist en aan dat kanaal lijkt wel geen eind te komen.

Maar dan toch, na 54 km en  5 uur, 54 minuten en 50 seconden gaan we dan toch over de finish.

Hiermee werden we 4e in de mix C4+.

Wat een topdag!

Speciaal woord van dank voor Nick, die alles geroeid heeft en voor Kees Ooms.  Kees, super dat je ons zo geholpen hebt!

Verslag Weerribben Roeimarathon - Oude Sluis

Geplaatst 9 apr. 2019 23:38 door Web Items   [ 9 apr. 2019 23:40 bijgewerkt ]

Het is vrijdagmiddag 5 april ca. 15.00. De eerste helpende handjes van Kees komen het terrein RV de Kop terrein oprijden. Voor die tijd heeft onze Kees al de diverse boten afgeriggerd en allerlei zaken zoals lenspompen, hoosvaten, peddels, pickhaken etc. al bij elkaar gezocht om mee te nemen naar de Steenwijk, alwaar op zaterdag de start is van de wedstrijd. De boten worden op de botenwagen gelegd en om 16 uur wordt afgereisd naar Steenwijk. 

De dag ervoor werden we opgeschrikt met het feit dat doordat er windkracht 3 a 4 werd verwacht, de alternatieve route werd geroeid. Iets waar wij totaal niet rekening mee werd gehouden omdat het maar windje 3 a 4 zou worden……… wat nou wind. 

Om ca. 17.30 werden we vriendelijk staande gehouden door een steward van RV ’t Diep bij de rotonde, 1 km voor de roeivereniging. De roeivereniging ligt aan een boeren pad waar maar net één auto te gelijk over kan, laat staan meerder botenwagens. En het was al lekker druk op de vereniging met botenwagens. De stewards leidde alles in goede banen zodat alles heerlijk rustig en ordelijk verliep. Dat zou later in het restaurant bij een niet nader te noemen hotel wel anders worden. Op de club kwamen de 10 roeiers (Jitske, Saskia, Stella, Walter, Nick, Robert, Niels, Wilco, Sebastiian en Edwin) die ook bleven slapen in het niet nader te noemen hotel ook tezamen. Met z’n allen werd snel alle boten (Oude Sluis, Stolpen en Valkkoog) opriggerd zodat we met z’n allen konden gaan inchecken en eten in het niet nader ….. 

Toen lekker nassen. We hadden elkaar natuurlijk al een hele tijd niet gesproken dus het was een heerlijk geklets in het restaurant. De grote verhalen gingen weer van links naar rechts over tafel en hadden eigenlijk geen oog voor onze vriendelijke (achteraf nors blijkende) serveerster. Uiteindelijk kreeg ze uit ons wat we wilde eten en drinken. Maar ging niet van harte. We hadden het zo gezellig met elkaar. Uiteindelijk heerlijk gegeten en gedronken. NB. De koffie mocht niet tijdens het ijs geserveerd worden. Dat mocht pas na het ijs. Uiteindelijk gaf Edwin aan dat iedereen om 22uur in zijn bedje moest liggen en dat om 22.30 het licht uit ging. Iedereen gaf hier uiteraard gehoor aan.

Om 06.30 was iedereen weer fris wakker en zaten we om 07.00 (sommige al om 06.50) aan het ontbijt. Prima geregeld allemaal weer. Zo doende konden we netjes om 08.00 op de club zijn Aldaar kwamen ook de laatste 3 roeiers (Petra, Rick en Chris) erbij. Op de captainsmeeting legde ze nogmaals uit dat de alternatieve route werd afgelegd. Dit ook vanwege dat er veel teams waren die geen ervaring hadden met harde wind….. COMPETITIEVERVALSING noemen we dat (geintje J) 

Om 08.35 startte de Oude Sluis. In het start vak schoot nog even het voetenbord van Rick er helemaal uit maar dat was dan ook alle malaise wat ons te wachtte stond….. Nou ja….. Met Ed op stuur gingen we als een gek van start en haalde al snel twee concurrenten in. En na de eerste 5 km de eerste haakse bocht …… Die werd puik genomen. 

Daarna een stuk rechtdoor dus tijd om als stuur even naar voren te bewegen om een krentenbol te pakken. En ja hoor ………… floeps ……. Daar ging een peddel het water in. Maar de wedstrijd wacht op niemand….. ook niet op een zwemmende peddel ……. Door en door moesten we. Om de 10km wisselde we steeds en dat ging hartstikke goed. De route was zeer fraai. Langs mooie huizen aan het water, her en der een ooievaarsnest met klepperende ooievaars erin,  smal water waar we met maar één riem konden roeien en zeer veel haakse bochten (in totaal ca. 25 stuks). En dat ging niet in onze koude kleren zitten. We merkte wel dat we deze bochten zeer goed namen (na elke bocht liepen we weer uit op oplopende boten) maar de snelheid ging toch wat naar beneden. Zeker na 30km. Op kilometer 43 werden we nog door Kees voorzien van wat eten en vers water waarna we aan de laatste 11,5km konden beginnen. Het waren twee recht kanalen die we moesten afleggen. Ieder was met zichzelf bezig om te overleven. We telde wel met z’n allen af en werden goed aangemoedigd door Sebastiaan (K). Uiteindelijk konden we er toch nog een sprint uitknallen de laatste 500m en kwamen we in een tijd van 05:40:57 binnen waarmee we 5de werden in onze klasse. Topprestatie. Op naar de ERM!!!!

Inschrijven Kika-Row

Geplaatst 3 apr. 2019 09:42 door Web Items

Zoals al eerder is aangegeven steunt onze vereniging het initiatief Kika-Row.

Op zaterdag 29 juni komt KikaRow roeiend langs Schagen. Het bijzondere van deze tocht is dat de boot mede bemand wordt door ex-kinderkankerpatiënten (Kika-roeiers) en/of hun familie/vrienden, de buddy’s. De deelnemers leren roeien onder begeleiding van zeer ervaren roeiers bij roeiverenigingen door het hele land. Er zal geroeid worden in “The Vin”, een zeeroeiboot, yole de mer 35 met 1 stuurman/vrouw en 4 roeiers. De roeitocht wordt geheel begeleid door het Reddingsmuseum / KNRM. Zij varen het hele traject mee.

Tijdens deze tocht zullen er roeiers van RV de Kop, gesponsord, mee gaan roeien tijdens de etappe van Medemblik naar Alkmaar. Bij RV de Kop in Schagen zal een pauze zijn. Aangekomen in Schagen zal het opgehaalde bedrag door RV de Kop, overhandigd worden aan de Roeiers van "The Vin"

In "De Vijfde Stop" ligt een GROOT vel papier waarop men zich kan inschrijven voor de etappe Medemblik - Schagen of Schagen - Alkmaar. Diegene die zich inschrijft zal zich moeten laten sponsoren zoals Robert tijdens de Snerttocht aangaf. Gedetailleerdere info volgt t.z.t. nog. Als je wel al vragen hebt kan je die stellen aan Robert van Nulland, Karin de Wit, Gerard Kooijman, Bettina de Wild, Saskia Kwant en/of Edwin Bakket. Ze zijn regelmatig op de club te vinden.

1-10 of 11