Nieuws‎ > ‎Nieuws-2018‎ > ‎

RV de Kop roeit door Gent

Geplaatst 7 jul. 2018 05:51 door Web Items

Maar liefst tien seniorleden van onze roeivereniging hadden voor deze 22 km lange roeitocht door en rondom de stad Gent ingeschreven. Wij konden jammer genoeg geen gebruik maken van lokale boten en arriveerden derhalve met de Oudesluis en de Stolpen op de botenwagen.

Het was de 24e keer dat deze jaarlijkse tocht door de Gentse RS op 30 juni 2018 werd georganiseerd. Voor RV De Kop was het de tweede keer dat we naar Gent togen. Dit jaar namen er 48 (!) boten uit verschillende ons omringende landen aan deel.

Het was een zeer warme tocht met temperaturen van boven de dertig graden en de slechts te roeien 22 km's leken eindeloos lang te duren... De organisatie had opgeroepen te zorgen voor veel drinkwater en goede hoofddeksels. Onze damesboot Oudesluis had jammer genoeg reeds in Schagen een uitvaller, daarom roeide deze boot met een roeister tekort. Haar plek werd gelukkig ingenomen door een aantal ludieke badeendjes en de bemanning had zich gewapend met waterpistolen en flamingo hoofdtooien. Hiervoor konden zij aan het eind van de tocht een prachtige welverdiende beker mee huiswaarts nemen!!

Met een deelnemeraantal van ruim tweehonderd roeiers duurde het geruime tijd voor wij te water konden. Het eerste deel ging over een beschaduwde en bochtige rivier de Leie en Coupurevaart richting het oude stadscentrum.

Al vrij snel bereikten we de wallekant waar ons onder het toeziend oog van organisator Erlend Hamerlynck een glaasje Cava (champagne) werd uitgereikt op een lange stok met daaraan een plankje met vijf glaasjes (Belgische uitvinding) ...mmmmmm! Ter afkoeling opende de Oudesluis daarna op onze boot een verfrissend vuur met hun waterpistooltjes!

Verder ging het door het prachtige historische stadscentrum richting Gravensteen. Hier voeren we even in de Middeleeuwen.... Hadden wel te kampen met vele onervaren watersporters en rondvaarten. Gelukkig had Dave voor een goede toeter gezorgd om ze van ons af te houden. Niet na enige moeite (!) meerden we bij het Gravensteen onder een lage brug af voor de lunch. Hier bewezen de hoofddeksels ook weer hun dienst want wij allen stootten hier enkele malen ons verhitte hoofd.

Na de lunch roeiden we weer via het oude centrum over de Leie en de Schelderivier naar de eerste sluis om daar met heel veel boten als haringen in de ton te schutten. Hier rezen de temperaturen zonder wind echt de pan uit...... Door de handelsdokken op naar de tweede sluis waar het minder druk was en we aan stuurboord in de schaduw van de hoge

 kademuur konden aanmeren. Hier werden we door de Gentse RS gelukkig bestookt met flesjes koud drinkwater! Vanuit de sluis ging het verder door de Nieuwe Vaart en een deel van het kanaal Gent-Oostende terug naar het vlot. Dit stuk was niet alleen vermoeiend en zeer warm maar ook wat eentonig tussen hoog oprijzende kademuren. Onze laatste krachten hadden we beslist nodig om de boten uit het water te krijgen en bij de botenwagen af te riggeren en in de brandende zon weer op te laden....!!

Hierna hebben een aantal Koppers zich nog gedeeltelijk gekleed in het koele water van de Blaarmeer begeven: dit zwemfestijn bleek nog fijner dan roeien!!! Nadat we allen een Gents T-shirt en een prijs van de roeiclub in ontvangst hadden genomen konden we allen dorstig en hongerig gaan genieten van voldoende koud bier en het “Hesp festijn” in de fraaie accommodatie van de Gentse roeiclub. Het was nog altijd dezelfde Dokter Zeldenrust die hier met vaardige hand zijn vlijmscherpe mes hanteerde. Zwetend, vermoeid en voldaan hebben we hierna de Gentse RS de rug toegekeerd. We verlangden nu nog slechts naar een koude douche en een goede nachtrust.

Over vijf jaar weer naar Gent????
Kan het dan enkele graden koeler zijn s.v.p.?