Nieuws‎ > ‎Nieuws-2018‎ > ‎

RV de Kop 2de in 1e Roeimarathon wedstrijd (Horzol 2018)

Geplaatst 15 okt. 2018 08:01 door Web Items   [ 15 okt. 2018 08:06 bijgewerkt ]

Om 7 uur ging de wekker. Even voor 7 uur was ik al wakker. Toch er maar al uit. Mooi nog even tijd om zoveel mogelijk leden van RV de Kop en vrienden en vriendinnen te spammen met het gegeven dat we voor het eerst zouden meedoen met een wedstrijd. Niet een gewone wedstrijd maar een Marathon……….. er stonden zondag 14 oktober 51 hele kilometers voor de boeg. 

Om 9uur ging ik Rick ophalen met op de radio keihard “Killing in the name of”…… Laat Peter dat maar niet horen, die zou stuiterend in de auto zitten. Peter werd met alle rust door onze verzorger Kees opgehaald. Peter moet zijn energie natuurlijk goed bewaren voor deze 51 kilometer. Bram en Esther wonen bijna tegen HHW aan dus zei gingen ook zelf richting Roeivereniging Ossa. 

Na de boot te hebben geïnspecteerd en de Coxmate te hebben geïnstalleerd was het tijd voor de “Captainsmeeting”. Geen schokkend nieuws, we hadden ons immers goed voorbereid op deze tocht. We startte met nummer 64 als een na laatste. Voor ons startte 4 boten en na ons nog één. Een startveld van dus 6 boten in de C4X+ heren klasse. 

Even over 10.30 werden we opgeroepen om te gaan starten met de tocht. Es op stuur. Vol adrenaline werd er gejaagd op de boten die voor ons startte. Het ging als een jekko. Met een snelheid van ca. 12,7 km/h roeide we richting Alkmaar. Al snel haalde we het Franse team in (Bonjour…… Ca va ……. Tres bien), daarna ook Ossa en de Laak. We waren nog geen 3 km onderweg en we hadden de boot van Voorne Putten ook al te pakken en we lagen bij de wedstrijd al aan kop. Maar het team wat na ons gestart was, ZZV, kwam wel heel dichtbij. Op het mooie knobbeltjes water even voor Alkmaar werden we door ZZV ingehaald en zij lagen dan nu ook ruim op kop. Mede doordat ze 30 seconde na ons waren gestart. Toch liepen ze niet ver bij ons weg. Na een flauwe bocht voor Alkmaar kregen we wind tegen en merkte dat ZZV daar iets minder mee om kon gaan. We liepen weer wat in, maar niet veel. In Alkmaar werd er voor het eerst gewisseld. Deze wissel verliep zeer soepel. Onder de Friesebrug door en stuurboord uit richting ARZV en vandaar rechtdoor richting sluis Rustenburg. ZZV bleef inzicht en we liepen wat in, maar niet genoeg om als eerste in Rustenburg (18 km) aan te komen. 

Na het schutten nam ZZV een uitgebreide pauze terwijl wij na een kleine plaspauze onze tocht voorzette. We waren immers net warm. Met wind mee roeide we heerlijk richting het noorden. Via HHW oost, Obdam, Berkmeer en Veenhuizen roeiden we richting het Verlaat. Onderweg werden we luidkeels aangemoedigd door diverse Kop leden, vrienden en familie. Die aanmoedigingen konden we goed gebruiken, want we moesten wat tijd goed maken op ZZV. 

Na het Verlaat (34 km) begonnen we met het “Rondje Waarland”. Dit rondje  hadden we 3 weken geleden geoefend. We wisten dus dat er een paar lastige passages, smalle sloten en haakse (en soms meer dan haakse) bochten in het parcours zaten. Op de brug in Zijdewind stonden wederom veel toeschouwers. Zij zagen hoe geroutineerd deze passage (eerst een woonboot, dus beide boorden slippen, en gelijk daarna slippend vallen en goed sturen want de boot moest schuin de brug onderdoor) genomen werd. Nu stond er alleen nog een lastige passage op het program bij de Allemanskerk in Oudkarspel. Deze werd nog extra bemoeilijkt doordat er ook wat recreatief vaar verkeer ons tegoed kwam. Maar mede door goed stuurwerk van Rick werd deze horde professioneel genomen en konden we weer lekker doortrappen richting de Roskamsluis. Hier hadden we even tijd om nog wat voedsel tot ons te nemen en de laatste flessen water op te drinken. Tijdens deze pauze begonnen we te merken dat de billen, benen en armen toch wel gevoelig (=begon pijn te doen) werden. Dus niet te lang pauze, op naar de laatste 4,5 km. 


Het was nu weer breed water. Maar wel wind tegen. Maar zoals bekend is: “een goede motor heeft goede ventilatie nodig”. Daadwerkelijk werden in deze laatste 4,5 km de laatste PK’s die er nog inzaten, er uitgegooid. In de verte voer nog een wherry. Zou dus mooi zijn om die nog even voor de finish te pakken. Onder de aanmoedigingen van Peter op stuur, gaven we nog even alles en kwamen we net voor deze wherry over de finish. 

Onze eindtijd was 04:25:59. ZZV had echter een eindtijd van 04:23:28. Dit betekend dat we in onze eerste marathonwedstrijd 2de zijn geworden met een achterstand van 02:31 min op de winnaar ZZV. Een puike prestatie vinden wij zelf. Dus konden we, nadat onze verzorger Kees ons had voorzien van een heerlijk koud biertje, met opgeheven hoofd terugkeren naar Schagen (mede door de "geluksdrol"). Maar dit smaakt naar meer…….