Nieuws‎ > ‎Nieuws-2018‎ > ‎

Op z'n Fins naar de Kerk

Geplaatst 10 sep. 2018 12:02 door Web Items

Zondagochtend 9 September 2018 was het voor een vijftiental leden van RV De Kop vroeg dag.

Zij vertrokken naar het Friese Sneek om daar voor de tweede, of sommigen de eerste keer in te schepen op een Finse Kerkboot.

Deze in Nederland 12 meter lange overnaadse houten boot biedt plaats aan maar liefst 14+ roeiers op slidings, twee aan twee naast elkaar gezeten en wordt ongeclipt geroeid.

Het blijft een unieke en onvergetelijke ervaring om met dik 11 km per uur door het water te klieven!

De boot is in 2005 in Finland aangekocht door enkele roeiers van RV De Geeuw.

Hij werd daar gebruikt om roeiend naar de kerk te gaan.

De houten riemen liggen prima in balans, hebben geen big-blades en roeien ongekend licht!

Dat roeien in deze boot onderling verbindend werkt hebben we gemerkt! Er werd heel wat afgekletst en gelachen, zelfs toen er korte tijd enig hemelwater op ons neerviel....

Omdat de wind vrij krachtig ZW4 tot 5 was, zijn we eerst via Ijlst in ZW richting vertrokken richting Heeg.

Voor een lang vaartuig als de Kerkboot manoevreert en stuurt deze boot bijzonder goed.

Door een vroegtijdige oefening “360 graden ronden” te houden hebben we dit tevreden kunnen vaststellen.

In Heeg konden we vrij eenvoudig aanleggen bij de oude, maar in 2016 vernieuwde vishal van Veenstra waar we al vroeg op terras konden genieten van diverse vissoorten, een mooi uitzicht en zowaar een zonnetje.

Hierna staken we na een wisseling van stuur het Heegermeer over om via de druk bevaren en smalle Woudsender Rakken Woudsend te passeren.

Hier was aanvankelijk een koffiestop gepland maar de visjes zaten nog hoog in de slokdarm en we kliefden daarom via de Welle onvermoeid verder naar het Koevordermeer ,waar het goed betonde Prinses Margrietkanaal doorheen loopt.

Op dit ruime water was het echt “Hoog-scheren” geblazen want de achterin komende Zuidwester deed de golven hoog opstuwen. We konden dan ook moeiteloos, al surfend, meeliggende motor-en zeilboten voor blijven!

Passanten fotografeerden er aan alle kanten op los, het moet een fantastisch gezicht zijn om deze boot op woelig water te zien roeien!

Na nog een laatste stuurwissel in wat kalmer water, kregen we in de Woudvaart al snel de watertoren van Sneek weer in zicht.

De Lemmerbrug bleek nog steeds te laag om er slippend en vallend onderdoor te kunnen en dus wachtten we enige tijd geduldig op de brugwachter.

Vorig jaar gingen we er wel vallend onderdoor, maar dat kostte ons met een knal een boegbal.. ! Na nog wat leuke foto's voor de Waterpoort te hebben geschoten, meerden we na 30km, om 15.30 uur, weer af aan het vlot bij de RV De Geeuw.

Met vereende krachten werd de Kerkboot weer op zijn aanhanger gehesen en in zijn schuilplaats achter het verenigingsgebouw verstopt.

Volgend jaar roeien we zeker weer met de Kerkboot; ik zal hem tijdig moeten reserveren want maar liefst 30 keer per jaar wordt er door diverse verenigingen in geroeid!!

met Roeigroet,

Rob Krommenhoek,