Nieuws‎ > ‎Nieuws-2018‎ > ‎

Kop-Kogge-Ossa roeiers actief in het "Duizend Eilandenrijk"

Geplaatst 10 okt. 2018 11:11 door Web Items

Maar liefst 18 Roeiers maakten op Zondagmiddag 30 September gebruik van de Ossa gastvrijheid en van goed roeiweer om een, voor dit jaar laatste gezamenlijk georganiseerde, roeitocht te houden.

De laatste keer dat wij het Duizend Eilandenrijk van Broek op Langedijk beroeiden was in Maart 2016, maar voor velen was dit de eerste keer om dit aloude water te bezoeken.

In de 17e eeuw waren hier in een moerasgebied duizenden eilandjes.

Tot in de jaren zestig werd hier nog met akkerschuiten de groente naar de Broeker Veiling vervoerd.

Het was een hard en arm bestaan....

Wij roeiden in kiellinie met drie prachtige C4+ boten en een C2+ onder de bezielende stuurleiding van organisator Arie Dekker, die in dit gebied is groot geworden en hier graag op prettige wijze over verhaalt.

Arie had een werkelijk prachtige tocht in dit gebied uitgezet.

De sluis, met een verval van ruim een meter, welke toegang geeft tot het gebied, bevindt zich schuin tegenover het Ossa vlot en draait op verzoek.

Uit de sluis komend roeiden we eerst een rondje Oosterdel, vervolgens langs het Museum Broeker Veiling en achter de Dorpsstraat langs naar de Noorderplas.

Na een rondje plas volgde een waar doolhof aan vaarten en sloten.

Hier was het veelvuldig “houden, ronden en slippen” geblazen.

De enige rondvaartboot in dit gebied vond het echter nodig om op een zeer smal gedeelte onze reeds geslipte riemen er bijna vanaf te varen...

De stuur van de C4 Wijde Vaart kon zich tijdig op de boeg van deze boot afzetten....

Op de rand van het kerkhof aan de Langebalkweg van Zuid Scharwoude vond een hoognodige maar korte sanitaire stop plaats, gelukkig was er niemand die dit zag.....

De krikkemikken achter ons latend konden we eindelijk weer eens lekker uittrappen en doorvallen, full speed naar de overhaal nabij de Roskamsluis.

Hier sjouwden we de boten dwars door vele schapenuitwerpselen tegen de dijk op om in het kanaal Alkmaar-Kolhorn te kunnen belanden.

Nu was het nog slechts vier kilometer terug naar het Ossa-vlot.

Bootwassen en toen aan de koffie met cake.

Het was weer een prachtige dag geweest!

Ossa bedankt en weer graag tot een gezamenlijk roeis !