Nieuws‎ > ‎

Nieuws-2018


KikaRow komt langs Schagen

Geplaatst 10 nov. 2018 06:06 door Web Items   [ 10 nov. 2018 06:12 bijgewerkt ]

Op zaterdag 29 juni komt KikaRow roeiend langs Schagen. Het bijzondere van deze tocht is dat de boot mede bemand wordt door ex-kinderkankerpatiënten (Kika-roeiers) en/of hun familie/vrienden, de buddy’s. De deelnemers leren roeien onder begeleiding van zeer ervaren roeiers bij roeiverenigingen door het hele land. Er zal geroeid worden in “The Vin”, een zeeroeiboot, yole de mer 35 met 1 stuurman/vrouw en 4 roeiers. De roeitocht wordt geheel begeleid door het Reddingsmuseum / KNRM. Zij varen het hele traject mee.
Tijdens deze tocht zullen er roeiers van RV de Kop, gesponsord, mee gaan roeien tijdens de etappe van Medemblik naar Alkmaar. Bij RV de Kop in Schagen zal een pauze zijn. Aangekomen in Schagen zal het opgehaalde bedrag door RV de Kop, overhandigd worden aan de Roeiers van "The Vin"

Lions Club Schagen gaat ook hier aan bijdragen. Zij verkopen heerlijke wijnen (per doos). Per doos wijn zal er een bedrag worden gesponsord aan RV de Kop, voor KikaRow. Deze wijnen kunnen, voor 29 november, besteld worden via Robert van Nuland. Via deze link zie je het bestelformulier. Als je deze invult en dan (een fotootje of screenshot) naar Robert van Nuland mailt (robertvannuland@gmail.com) , zullen deze wijnen rond 4 a 5 december bij "De Vijfde Stop" worden afgegeven.


Najaars Geslaagde......

Geplaatst 10 nov. 2018 05:38 door Web Items

Afgelopen zaterdag 3 november, tijdens koud, maar zonnig, weer zijn er weer drie leden afgeroeid.Tjitske is geslaagd voor S1 en Rosa en Adrie  zijn geslaagd voor S1 en St1. Dames proficiat, nu lekker vrij roeien.

RV de Kop 2de in 1e Roeimarathon wedstrijd (Horzol 2018)

Geplaatst 15 okt. 2018 08:01 door Web Items   [ 15 okt. 2018 08:06 bijgewerkt ]

Om 7 uur ging de wekker. Even voor 7 uur was ik al wakker. Toch er maar al uit. Mooi nog even tijd om zoveel mogelijk leden van RV de Kop en vrienden en vriendinnen te spammen met het gegeven dat we voor het eerst zouden meedoen met een wedstrijd. Niet een gewone wedstrijd maar een Marathon……….. er stonden zondag 14 oktober 51 hele kilometers voor de boeg. 

Om 9uur ging ik Rick ophalen met op de radio keihard “Killing in the name of”…… Laat Peter dat maar niet horen, die zou stuiterend in de auto zitten. Peter werd met alle rust door onze verzorger Kees opgehaald. Peter moet zijn energie natuurlijk goed bewaren voor deze 51 kilometer. Bram en Esther wonen bijna tegen HHW aan dus zei gingen ook zelf richting Roeivereniging Ossa. 

Na de boot te hebben geïnspecteerd en de Coxmate te hebben geïnstalleerd was het tijd voor de “Captainsmeeting”. Geen schokkend nieuws, we hadden ons immers goed voorbereid op deze tocht. We startte met nummer 64 als een na laatste. Voor ons startte 4 boten en na ons nog één. Een startveld van dus 6 boten in de C4X+ heren klasse. 

Even over 10.30 werden we opgeroepen om te gaan starten met de tocht. Es op stuur. Vol adrenaline werd er gejaagd op de boten die voor ons startte. Het ging als een jekko. Met een snelheid van ca. 12,7 km/h roeide we richting Alkmaar. Al snel haalde we het Franse team in (Bonjour…… Ca va ……. Tres bien), daarna ook Ossa en de Laak. We waren nog geen 3 km onderweg en we hadden de boot van Voorne Putten ook al te pakken en we lagen bij de wedstrijd al aan kop. Maar het team wat na ons gestart was, ZZV, kwam wel heel dichtbij. Op het mooie knobbeltjes water even voor Alkmaar werden we door ZZV ingehaald en zij lagen dan nu ook ruim op kop. Mede doordat ze 30 seconde na ons waren gestart. Toch liepen ze niet ver bij ons weg. Na een flauwe bocht voor Alkmaar kregen we wind tegen en merkte dat ZZV daar iets minder mee om kon gaan. We liepen weer wat in, maar niet veel. In Alkmaar werd er voor het eerst gewisseld. Deze wissel verliep zeer soepel. Onder de Friesebrug door en stuurboord uit richting ARZV en vandaar rechtdoor richting sluis Rustenburg. ZZV bleef inzicht en we liepen wat in, maar niet genoeg om als eerste in Rustenburg (18 km) aan te komen. 

Na het schutten nam ZZV een uitgebreide pauze terwijl wij na een kleine plaspauze onze tocht voorzette. We waren immers net warm. Met wind mee roeide we heerlijk richting het noorden. Via HHW oost, Obdam, Berkmeer en Veenhuizen roeiden we richting het Verlaat. Onderweg werden we luidkeels aangemoedigd door diverse Kop leden, vrienden en familie. Die aanmoedigingen konden we goed gebruiken, want we moesten wat tijd goed maken op ZZV. 

Na het Verlaat (34 km) begonnen we met het “Rondje Waarland”. Dit rondje  hadden we 3 weken geleden geoefend. We wisten dus dat er een paar lastige passages, smalle sloten en haakse (en soms meer dan haakse) bochten in het parcours zaten. Op de brug in Zijdewind stonden wederom veel toeschouwers. Zij zagen hoe geroutineerd deze passage (eerst een woonboot, dus beide boorden slippen, en gelijk daarna slippend vallen en goed sturen want de boot moest schuin de brug onderdoor) genomen werd. Nu stond er alleen nog een lastige passage op het program bij de Allemanskerk in Oudkarspel. Deze werd nog extra bemoeilijkt doordat er ook wat recreatief vaar verkeer ons tegoed kwam. Maar mede door goed stuurwerk van Rick werd deze horde professioneel genomen en konden we weer lekker doortrappen richting de Roskamsluis. Hier hadden we even tijd om nog wat voedsel tot ons te nemen en de laatste flessen water op te drinken. Tijdens deze pauze begonnen we te merken dat de billen, benen en armen toch wel gevoelig (=begon pijn te doen) werden. Dus niet te lang pauze, op naar de laatste 4,5 km. 


Het was nu weer breed water. Maar wel wind tegen. Maar zoals bekend is: “een goede motor heeft goede ventilatie nodig”. Daadwerkelijk werden in deze laatste 4,5 km de laatste PK’s die er nog inzaten, er uitgegooid. In de verte voer nog een wherry. Zou dus mooi zijn om die nog even voor de finish te pakken. Onder de aanmoedigingen van Peter op stuur, gaven we nog even alles en kwamen we net voor deze wherry over de finish. 

Onze eindtijd was 04:25:59. ZZV had echter een eindtijd van 04:23:28. Dit betekend dat we in onze eerste marathonwedstrijd 2de zijn geworden met een achterstand van 02:31 min op de winnaar ZZV. Een puike prestatie vinden wij zelf. Dus konden we, nadat onze verzorger Kees ons had voorzien van een heerlijk koud biertje, met opgeheven hoofd terugkeren naar Schagen (mede door de "geluksdrol"). Maar dit smaakt naar meer…….


Zondag 14 oktober Horzol 2018

Geplaatst 13 okt. 2018 22:12 door Web Items

Vandaag (zondag 14 oktober) gaan Peter, Rick, Bram, Esther en Edwin meedoen met de Horzol, georganiseerd door Roeivereniging Ossa. Onze start is om 10.30 voor het vlot van Ossa. 
We zijn te volgen via Glympse
En hier ook de route 
Wie komt deze kanjers aanmoedigen tijdens hun tocht van 51km.

Kop-Kogge-Ossa roeiers actief in het "Duizend Eilandenrijk"

Geplaatst 10 okt. 2018 11:11 door Web Items

Maar liefst 18 Roeiers maakten op Zondagmiddag 30 September gebruik van de Ossa gastvrijheid en van goed roeiweer om een, voor dit jaar laatste gezamenlijk georganiseerde, roeitocht te houden.

De laatste keer dat wij het Duizend Eilandenrijk van Broek op Langedijk beroeiden was in Maart 2016, maar voor velen was dit de eerste keer om dit aloude water te bezoeken.

In de 17e eeuw waren hier in een moerasgebied duizenden eilandjes.

Tot in de jaren zestig werd hier nog met akkerschuiten de groente naar de Broeker Veiling vervoerd.

Het was een hard en arm bestaan....

Wij roeiden in kiellinie met drie prachtige C4+ boten en een C2+ onder de bezielende stuurleiding van organisator Arie Dekker, die in dit gebied is groot geworden en hier graag op prettige wijze over verhaalt.

Arie had een werkelijk prachtige tocht in dit gebied uitgezet.

De sluis, met een verval van ruim een meter, welke toegang geeft tot het gebied, bevindt zich schuin tegenover het Ossa vlot en draait op verzoek.

Uit de sluis komend roeiden we eerst een rondje Oosterdel, vervolgens langs het Museum Broeker Veiling en achter de Dorpsstraat langs naar de Noorderplas.

Na een rondje plas volgde een waar doolhof aan vaarten en sloten.

Hier was het veelvuldig “houden, ronden en slippen” geblazen.

De enige rondvaartboot in dit gebied vond het echter nodig om op een zeer smal gedeelte onze reeds geslipte riemen er bijna vanaf te varen...

De stuur van de C4 Wijde Vaart kon zich tijdig op de boeg van deze boot afzetten....

Op de rand van het kerkhof aan de Langebalkweg van Zuid Scharwoude vond een hoognodige maar korte sanitaire stop plaats, gelukkig was er niemand die dit zag.....

De krikkemikken achter ons latend konden we eindelijk weer eens lekker uittrappen en doorvallen, full speed naar de overhaal nabij de Roskamsluis.

Hier sjouwden we de boten dwars door vele schapenuitwerpselen tegen de dijk op om in het kanaal Alkmaar-Kolhorn te kunnen belanden.

Nu was het nog slechts vier kilometer terug naar het Ossa-vlot.

Bootwassen en toen aan de koffie met cake.

Het was weer een prachtige dag geweest!

Ossa bedankt en weer graag tot een gezamenlijk roeis !

Jeugd roeit af voor Sfiff 2 en 3

Geplaatst 10 okt. 2018 11:06 door Web Items

Een deel van de jeugdleden heeft afgelopen zaterdag skiff roeiproeven gedaan. Gast examinator Geert (Jeugdinstructeur van RV Ossa) heeft ze allemaal na afloop kunnen feliciteren. Marleen, Marit,  Naomi en Sophie zijn geslaagd voor skiff 3. Carlijn heeft skiff 2 behaald. Niels mocht als jeugdig, volwassen skiffeur ook nog examen doen. En jawel, ook hij is geslaagd! Top gedaan allemaal en Geert: heel hartelijk dank!

Tiental leden "roeien af"

Geplaatst 3 okt. 2018 13:53 door Web Items   [ 3 okt. 2018 13:54 bijgewerkt ]

Zondag 30 september was het zover! Vijf nieuwe leden deden examen voor hun roei- en stuurbevoegdheid in een C4. Met een mooi najaarszonnetje erbij werd De Stolpen te water gelaten. Als eerste mocht Nick sturen. Met duidelijke commando’s navigeerde hij de roeiers door de wateren van Schagen. En na een perfect landing aan het vlot, bedankten alle roeiers hem luidkeels met ‘Stuur bedankt!’ Vervolgens was het de beurt aan Richard. Het commando ‘Veilig boord houden’ werd feilloos toegepast en weg waren ze weer. De examinatoren verbaasden zich ondertussen over wat ze zagen: ‘Heerlijk zo’n beginnersboot die lekker wegroeit’ aldus Walter. Onder leiding van stuur Remko, gevolgd door Siska en Bas passeerden verschillende bijzondere verrichtingen de revue: strijken, de noodstop, slippen vallen, houden, laat lopen etc. Ondertussen ijsbeerde coach Bianca rond op het vlot en gaf hier en daar stiekem nog wat aanwijzingen. Op het einde mochten de heren – onder begeleiding van Siska - nog even flink gas geven en de boot op tempo brengen. Examinator Sebastiaan: ‘Prachtig om te zien hoeveel wedstrijdpotentie er in deze groep zit!’ Nadat iedereen had gestuurd, werd de Stolpen uit het water gehaald en volgde het oordeel: iedereen geslaagd! Met nog wat laatste tips op zak en na een heerlijk appeltaartje, vertrok iedereen met een grote glimlach naar huis. Bas, Siska, Remko, Nick en Richard: Van harte gefeliciteerd en heel veel roeiplezier!


Om 11:30 uur was het de beurt aan de skiffeurs en de C1. Na eerst lekker ingeroeid te hebben mochten ze het vlot op komen voor de nodige uitleg van de examinatoren. Aan Jocelyn werd verteld dat ze bij het slippen haar riem in moest trekken want bij de Winkel is slippen onmogelijk. Jocelyn had een licht wantrouwen want dacht dat ze haar misschien te water wilden zien gaan. Dit is bij haar namelijk nog nooit gebeurd (in een skiff dan). Wilco ging voorspoedig het water op in de Hollebalg, Lidia in de Brandts en Oline in de Petten. Kees was de enige die voor C1 examen ging afroeien en deed dit in de Dirkshorn. Iedereen was lekker bezig totdat Oline in het water viel! Dit was even schrikken maar nadat ze even was bijgekomen ging ze vol goede moed weer het water op. Na een tijdje mochten de boten weer het droge op en wachtte iedereen in spanning af op het oordeel. In de Vijfde Stop gaven Sebastiaan en Walter iedereen een aantal aandachtspuntjes mee en het eindoordeel was: iedereen geslaagd! Allemaal blij en de instructeurs natuurlijk super trots! Gefeliciteerd Lidia, Oline, Kees, Jocelyn en Wilco

Clubkampioenschappen groot succes

Geplaatst 1 okt. 2018 12:57 door Web Items   [ 1 okt. 2018 12:59 bijgewerkt ]

Op zaterdag 22 september heeft roeivereniging de Kop Schagen hun clubkampioenschappen gehouden. Gelukkig werkten de weergoden mee en kon er worden  gestreden in boten voor vier roeiers en een stuurman/vrouw en in de  eenpersoons skiff.

De winnaars waren De Koptoppers in de C4 en de skiff kampioen Sebastiaan Koelman. Zij kregen  de wisselbeker uitgereikt. Na de clubkampioenschappen werden er twee nieuwe boten gedoopt. De Stroe, een boot voor de wat zwaardere roeiers en de Tjallewal, een jeugdboot. De laatste is voor een groot deel bij elkaar gespaard met sponsorgeld. De leden, een aantal Schager ondernemers maar ook de gemeente heeft een mooie bijdrage gedaan, zodat de talentvolle jonge roeiers van De Kop nu in een echte wedstrijdboot kunnen trainen en wedstrijden kunnen roeien.


De Stroe werd gedoopt door Saskia Brekelmans die vanaf het begin van De Kop actief is geweest als bestuurslid en de Tjallewal werd door Marit Bak gedoopt. Zij heeft de aanzet gedaan om een wedstrijdboot voor de jeugd aan te schaffen. Marit roeit tegenwoordig bij Rv Ossa in Heerhugowaard, maar haar hart ligt nog steeds bij De Kop.

Het bestuur van de Kop wil Jan Rozing herenmode, Sanilux Verblauw, Brilservice Deutekom en Toes Montage bedanken voor hun bijdrage.

Start voorbereidingen ERM 2019 (31 mei – 1 juni 2019)

Geplaatst 15 sep. 2018 03:13 door Web Items   [ 15 sep. 2018 03:13 bijgewerkt ]

Het duurt nog even, maar voor dit evenement moet goed getraind worden. Dus er moet geïnventariseerd worden wie er komend jaar mee wilt doen met deze schitterende roeimarathon.

In 2017 en 2018 hebben we met groot succes meegedaan. In 2017 met één boot en vorig jaar zelfs met twee boten (C2+ Valkkoog en Moerbeek). Het is de bedoeling om ook in 2019 weer mee te doen. Hiervoor zijn we opzoek naar minimaal 9 en maximaal 24 ervaren roeiers die graag deze uitdaging aan willen gaan.


De marathon begint op vrijdag 31 mei 2019 om 20 uur aan de Prinsentuin te Leeuwarden. De tocht is 210km lang en wordt in estafettevorm geroeid. Je roeit telkens een etappe van circa 10km waarna je wordt afgelost door je clubgenoten. En dit circa 6 a 8 keer. Op zaterdag 1 juni zullen we om circa 18 uur weer terug zijn in Leeuwarden. Dit uiteraard afhankelijk hoe de tocht verloopt. Het is geen toertocht, er moet flink worden doorgetrapt om deze tocht binnen de 24 uur te volbrengen. De voorgaande jaren is dit overigens goed gelukt.Heb je interesse om deze tocht in 2019 te willen roeien, kom dan maandag 24 september naar het clubhuis “De Vijfde Stop” voor de infoavond. Hier zal info worden gegeven mbt tot deze marathon en wat er van de roeiers verwacht wordt. Aanvang 19.30. Indien verhindert en wel graag mee willen doen….. Neem dan even contact met me op.

Een mooie foto-impressie van deze tocht van vorig jaar is hier te zien.

Edwin Bakker (roeiitems@rvdekop.nl

Op z'n Fins naar de Kerk

Geplaatst 10 sep. 2018 12:02 door Web Items

Zondagochtend 9 September 2018 was het voor een vijftiental leden van RV De Kop vroeg dag.

Zij vertrokken naar het Friese Sneek om daar voor de tweede, of sommigen de eerste keer in te schepen op een Finse Kerkboot.

Deze in Nederland 12 meter lange overnaadse houten boot biedt plaats aan maar liefst 14+ roeiers op slidings, twee aan twee naast elkaar gezeten en wordt ongeclipt geroeid.

Het blijft een unieke en onvergetelijke ervaring om met dik 11 km per uur door het water te klieven!

De boot is in 2005 in Finland aangekocht door enkele roeiers van RV De Geeuw.

Hij werd daar gebruikt om roeiend naar de kerk te gaan.

De houten riemen liggen prima in balans, hebben geen big-blades en roeien ongekend licht!

Dat roeien in deze boot onderling verbindend werkt hebben we gemerkt! Er werd heel wat afgekletst en gelachen, zelfs toen er korte tijd enig hemelwater op ons neerviel....

Omdat de wind vrij krachtig ZW4 tot 5 was, zijn we eerst via Ijlst in ZW richting vertrokken richting Heeg.

Voor een lang vaartuig als de Kerkboot manoevreert en stuurt deze boot bijzonder goed.

Door een vroegtijdige oefening “360 graden ronden” te houden hebben we dit tevreden kunnen vaststellen.

In Heeg konden we vrij eenvoudig aanleggen bij de oude, maar in 2016 vernieuwde vishal van Veenstra waar we al vroeg op terras konden genieten van diverse vissoorten, een mooi uitzicht en zowaar een zonnetje.

Hierna staken we na een wisseling van stuur het Heegermeer over om via de druk bevaren en smalle Woudsender Rakken Woudsend te passeren.

Hier was aanvankelijk een koffiestop gepland maar de visjes zaten nog hoog in de slokdarm en we kliefden daarom via de Welle onvermoeid verder naar het Koevordermeer ,waar het goed betonde Prinses Margrietkanaal doorheen loopt.

Op dit ruime water was het echt “Hoog-scheren” geblazen want de achterin komende Zuidwester deed de golven hoog opstuwen. We konden dan ook moeiteloos, al surfend, meeliggende motor-en zeilboten voor blijven!

Passanten fotografeerden er aan alle kanten op los, het moet een fantastisch gezicht zijn om deze boot op woelig water te zien roeien!

Na nog een laatste stuurwissel in wat kalmer water, kregen we in de Woudvaart al snel de watertoren van Sneek weer in zicht.

De Lemmerbrug bleek nog steeds te laag om er slippend en vallend onderdoor te kunnen en dus wachtten we enige tijd geduldig op de brugwachter.

Vorig jaar gingen we er wel vallend onderdoor, maar dat kostte ons met een knal een boegbal.. ! Na nog wat leuke foto's voor de Waterpoort te hebben geschoten, meerden we na 30km, om 15.30 uur, weer af aan het vlot bij de RV De Geeuw.

Met vereende krachten werd de Kerkboot weer op zijn aanhanger gehesen en in zijn schuilplaats achter het verenigingsgebouw verstopt.

Volgend jaar roeien we zeker weer met de Kerkboot; ik zal hem tijdig moeten reserveren want maar liefst 30 keer per jaar wordt er door diverse verenigingen in geroeid!!

met Roeigroet,

Rob Krommenhoek,

1-10 of 31