Nieuws‎ > ‎Nieuws-2017‎ > ‎

Vinkeveense Plassentocht 27 september 2017

Geplaatst 2 okt. 2017 03:06 door Web Items

Op woensdag 27 september reden zeven leden van onze club in alle vroegte richting Uithoorn / De Kwakel naar Roei- en Kanovereniging Michiel de Ruyter voor de Vinkeveense Plassentocht.

Oorspronkelijk was deze tocht gepland op 13 september, maar door de eerste herfst storm waren we genoodzaakt een nieuwe datum te prikken.


Hoewel we trek hadden in koffie toen we daar om 09.00 stipt arriveerden, was de kantine nog gesloten. We kregen in de loods meteen de captain briefing en kregen de ‘Tijdverdrijf’ en de ‘Zuiderplas’ toegewezen. Deze wherry’s bleken stevige dames die d.m.v. houten riemen geroeid werden. Wel even wennen zo aan het eind van het skiffseizoen ☺..


We trokken goedgezind de dampige Amstel op richting Nes a/d Amstel.

Vlak voor dit dorpje SB uit de Oude Waver op. Een kronkelig water dat de grens van de provincies Utrecht en Noord Holland markeert. De Oude Waver voerde langs mistige velden en was voorzien van lage bruggetjes waar we onze slip- en valkunsten maximaal moesten toepassen.

Ook was er een brug die handmatig door stuurvrouw Reiny werd bediend waarna de beide wherry’s konden passeren.


Rond het middaguur gepauzeerd bij een driesprong van de Oude Waver en de Winkel. Gelukkig was de kiosk open, hier konden we ons warmen aan een welverdiend bakkie automatenkoffie. De draad weer opgepakt en verder de Winkel afgezakt langs een ophaalbrug met vriendelijke brugwachteres die haar lunchpauze onderbrak om ons doorgang te verlenen.Voordat wij de Vinkeveense Plassen konden opvaren, moesten wij een schutsluis (1,75 m verval) passeren. De gelegenheid aangegrepen om hier onze picknick te houden. Inmiddels brak de zon waterig door en gewarmd, gevoed en ges

chut voeren we om 13.30 uur de Vinkeveense Plassen op. Direct viel het ‘zwartkleurige’ water op, wat waarschijnlijk terug te leiden is tot de veenachtige bodem van de plassen. Een doolhof van zandeilandjes zorgde voor enige desoriëntatie ondanks de GPS-apparatuur van de voorzitter. Inmiddels kon de lange broek uit en genoten we met volle teugen van de zonovergoten bijzondere omgeving.


We lieten de plassen achter ons en voeren door de Ringvaart, die eindeloos leek te duren, langs Wilnis en Mijdrecht. Inmiddels begonnen de lijven enigszins te protesteren, de roeiers moesten hun reserves gaan aanspreken. We bereikten via de Kerkvaart de sluis waar we even konden rusten om ons 1,75 meter te laten schutten. De sluiswachter gaf ons een zetje in de goeie richting. Op de schilderachtige Kromme Mijdrecht moesten we nog even maximaal ruimte maken voor de Concordia, een enorm vrachtschip dat je op die smalle wateren niet zou verwachten. “Rustig aan’ was het motto van de schipper, en zo geschiedde..


Even na 17.00 uur hadden we de 35 kilometer erop zitten en legden we aan bij Michiel de Ruyter. Een prachtige tocht met goed weer en mooi gezelschap. We raden alle beginnende roeiers aan om eens aan een tochtje deel te nemen. Toerroeien: recreatief en gezellig, je leert elkaar en vooral jezelf kennen.


Met roeigroeten,

Rob Krommenhoek, Anja Doedens, Gerard Kooiman, Reiny Berris, Annemarie Molenaar, Jan Jongman en Saskia Brekelmans