Nieuws‎ > ‎Nieuws-2017‎ > ‎

Toertocht in Sneek 13 augustus

Geplaatst 14 aug. 2017 11:48 door Activiteiten RVdeKop

Zondag 13 Augustus roeiden wij, vijftien eigen leden van De Kop, een geweldige en super gezellige tocht per Finse Kerkboot van de RV De Geeuw in Sneek.Het roeiweer was, als beloofd, ideaal met een lichte wind Noord-2, zonnig en droog! Na afloop was ons unanieme oordeel : “Zeer beslist doen we dit volgend jaar weer! “. (Een herkansing dus voor hen die deze tocht gemist hebben.)

En bovenstaand oordeel zegt genoeg: het was inderdaad een genot om deze fraai van lijn en unieke overnaadse houten boot van 12 meter lang en 2 meter breed door het water te voelen klieven.

Na een aarzelende start hadden we er toch weldra de vaart in : met gemak loopt deze comfortabele en goed onderhouden boot 11 km per uur, roeit zeer ligt, stuurt goed en is erg wendbaar. Voor de stuur was het even wennen aan de kromme helmstok, die bij een rechte koers over SB boord ligt en de roeiers dienden o.m. te wennen aan de aanwezigheid van een roeimaat wel heel dicht naast zich alsook aan de houten boordroeiriem met klein blad die ongeklipt gebruikt wordt.De boot heeft geen riggers, maar de riem rust als van ouds op het dolboord in een dol-roeipen.

Goed dat we op wat breder water eerst even wat geoefend hebben in ronden, vallen-en-slippen en noodstop, want dit kwam al snel goed van pas toen we in IJlst in nauw vaarwater een lage brug met daarna een haakse bocht moesten slechten : gelukkig zonder tegenliggers want het was nog erg vroeg en vrij stil op het water.
Na passage IJlst voeren we rustig door een lang kanaal, de Wijde Wijmerts naar het Johan Frisokanaal, dat de Oost-West verbinding vormt tussen Heeg en Joure.

Hier was het rond het middaguur een drukte van belang met gemotoriseerde vaart die de golven hoog opzweepten. Onze lenspompen bleven gelukkig ongebruikt.

Wij oogsten wel overal veel bekijks met ons unieke vaartuig, dat er voor velen ongetwijfeld uitziet als een Vikingschip en menig motorboot voorbijliep. Overal werden camera's te voorschijn getrokken om ons te fotograferen.

Op de Langweerder Wielen aangekomen voelde menig roeier de noodzaak voor een 
hoognodige sanitaire stop.

We meerden soepel af aan een mooi groen grasveld bij een recreatiepark, waar we gebruik konden maken van de sanitaire voorziening aldaar. Bovendien was er een vistent en konden we even het plaatsje Langweer inlopen. Een leuke gezellige hoofdstraat met oude bomen, oude pandjes, cafe's, en terrasjes : deed ons denken aan Vlieland. 

Vanaf Langweer waren er drie mogelijke routes retour naar Sneek. Wij kozen voor de kortste, die via de Langweerder vaart en de Woudvaart die ons naar het hart van Sneek voerde.

Hier kwamen we wel een tweetal bruggen tegen, de eerste was geen probleem maar de tweede bleek vallend en slippend net te laag voor onze “boegbal”, die met een forse tik de onderzijde van de brug raakte. 

De brugwachter had ons nog wel vanuit zijn luie  stoel toegeroepen dat we er wel onderdoor konden.....

Onze stuur wist hier gelukkig ook nog net op tijd “te vallen”... Na passage van de bekende Sneeker Waterpoort meerden we kort na 15.00 uur  af aan het vlot met 27,4 km in de benen en armen konden we beginnen aan het thuis hieuwen van de boot op de botenwagen. Met behulp van de lier was dit snel geklaard. 

In het verenigingsgebouw stond de thee weer klaar voor ons en konden we Yolande Maus bedanken voor 
haar leuke begeleiding van deze voor ons bijzondere gastentocht.

Met toertocht groet,
Rob Krommenhoek
Namens de Toercommissie RV De Kop

Comments