Nieuws‎ > ‎Nieuws-2017‎ > ‎

ToerNieuws: Toertocht Utrecht 26 Maart 2017

Geplaatst 27 mrt. 2017 22:18 door Info RVdeKop
Op Zondag 26 Maart roeide RV De Kop weer eens ver buiten de eigen wateren:

Terwijl onze Elfsteden roeiploeg ter voorbereiding op de echte 11-stedentocht de Friese wateren per Valkkoog verkende, roeiden een achttal seniorleden de Jaarlijkse Gastentocht van 28 km bij de Utrechtse roeivereniging “Viking”.
 
Negen verschillende roeiverenigingen, uit alle delen van het land, roeiden deze tocht in het hart van Nederland met een deelname van 14 boten. Om de voor ons gereserveerde twee C-4x+ boten vol te krijgen waren er ook dit keer weer twee De Kogge leden uit Onderdijk bereid gevonden ons hiaat op te vullen.
 
De Utrechtse “Viking”- opgericht Anno 1906 – met thans ruim 700 leden – beschikt over een enorme botenloods die ruim 80 boten herbergt. Het roeivlot aan het water van de Vaartsche Rijn is dan ook van een imponerende lengte!
 
Na de ontvangst met koffie en cake werd er tijdens het welkomstwoord een zeer indrukwekkende minuut stilte 
gehouden voor de onlangs drie omgekomen roeiers van de RV Jason te Arnhem...
 
Hierna konden we goed geassisteerd door Vikingleden twee fraaie Wiersma C-4's vaarklaar leggen, waarna we nog voor tien uur richting Utrecht voeren voor “Een rondje stad”en aansluitend een tweede toertocht op de Kromme Rijn richting Bunnik. Het weer was zoals gepland prima : 13 gr C, gedeeltelijk bewolkt met een NO-3 windje.
 
Het “Rondje Stad” voert langs de groene gordel over de Singel, langs de oude stadswal Lepelenburg en de gevangenis naar de Oude Gracht met zijn historische werfkelders. Deze wel 30 meter diepe kelders werden gebruikt voor de opslag van goederen die met schepen werden aangevoerd.
 
Omdat er nogal wat onderhoud aan de kademuren werd verricht, lagen er wel de nodige pontons afgemeerd, die echter door ons met grote stuurmanskunst werden omzeild.
Om 11.30 uur beierde het Carillon van de Munttoren luid over de wonderlijk verstilde Zondagse grachten. Op dit tijdstip was er nog verder niemand op het grachtwater te vinden. Op de terrassen van de horeca werden voorzichtig de eerste stoelen naar buiten gesleept.
 
Na het “Rondje Stad” roeiden we vanaf de Singel tegenstrooms de Kromme Rijn op, richting Bunnik. Het stroomt er niet hard, maar je merkt het wel. We passeerden langzaam prachtige landgoederen als Oud- en Nieuw Ameliswaard.
 
Verrassend dichtbij een grote stad gelegen wisselen natuur, cultuur en historie elkaar hier af. Het bos van Ameliswaard  werd ooit landelijk nieuws door de aanleg van de A27 dwars door dit gebied. Hiertoe werden er maar liefst 465 bomen ge-kapt... ! Demonstraties hiertegen waren aan de orde van de dag! Toch werd de A27 hier in 1986 aangelegd....!
 
Wijzelf roeiden onder deze drukke autoweg door en legden , niet zonder enige moeite, aan bij het landhuis-pannekoekenhuis Rhijnauwen om op een prachtig aangelegd gazon aan het water in het bos onze meegebrachte lunch te verorberen en de benen te strekken. Hierna roeiden we nog een stuk verder stroom-opwaarts richting Bunnik. 

Door de vele wandelaars op het jaagpad langs de Kromme Rijn werd onze roeitechniek steeds met grote  belangstelling gadegeslagen. Vanaf keerpunt Bunnik ging het vlot stroomafwaarts - terug naar de roeivereniging. De laatste loodjes en kilometers wogen als gebruikelijk wel weer erg zwaar en we waren nogal blij om 16.00 uur aan het vlot af te kunnen meren.


Met een welkomstdrankje, grote bakken chips en een uitgebreide vegetarische maaltijd werd deze dag als zeer geslaagd afgesloten. 
De volgende externe roei-toertocht is op 16 juni : Vanaf het Streekbos bij Medemblik naar en door Enkhuizen, georganiseerd door de RV De Kogge.

Met roeigroet,
Rob Krommenhoek,
namens de Toercommissie van RV De Kop – Schagen.
Meer foto's op defoto site