Nieuws‎ > ‎Nieuws-2017‎ > ‎

Skiff klimmen 2017 in Den Krieck

Geplaatst 12 mrt. 2017 12:56 door Info RVdeKop
Op zondag 12 maart was er gelegenheid voor (toekomstig) skiffeurs om onder lekkere omstandigheden in zwembad Den Krieck in Breezand, het skiff klimmen te oefenen. Fijn om voor het skiffseizoen de skills weer even
Sporten Schagen
aan te scherpen. Na een aantal instructie voorbeelden van Rick en Sebastiaan, was het een kwestie van oefenen. Voor sommigen een stap en een sprong, voor anderen een hele klus. Maar bij iedere overwinning op de skiff en het water klonk een gemeend applaus. Alles bij elkaar een vrolijke middag, met welgemeende aanmoedigingen. Heel veel dank aan de volgende mensen: Ronald de badmeester, Dave de chauffeur (van de botenwagen), Sebastiaan de fotograaf en Rick en Sebastiaan de instructeurs.
 
Wat te doen bij omslaan? 
Hier volgen een aantal richtlijnen voor het geval het fout gaat en je boot omslaat. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op het gegeven dat je lichaam heel snel afkoelt als je fysieke inspanning levert.
 
Ben je op 10 meter afstand of dichter bij de kant (dat is ongeveer een bootlengte) en je ziet een mogelijkheid om
aan de kant te komen, zwem onmiddellijk naar de kant en klim uit het water.
Sporten Schagen
 
Ben je verder uit de kant of denk je dat je al zo snel koud wordt dat zwemmen niet lukt, klim dan op de omgeslagen boot (of als dat lukt weer in de boot). Zorg er in eerste plaats voor dat je uit het koude water komt. Denk eerst aan jezelf en ga pas anderen helpen wanneer je zelf veilig bent. Als je op de boot geklommen bent probeer dan hulp te vragen.
 
Tabel overlevingskansen van de KNRM (Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij)

Watertemperatuur celcius

wetsuit

gekleed

zwemkleding

0 graden

15 minuten

9 minuten

2 minuten

5 graden

 3 uur

1 uur

30 minuten

10 graden

9 uur

3 uur

1 uur

15 graden

12 uur

5 uur

2 uur

 

Deze tabel geeft een ruwe schatting. De werkelijke tijd hangt af van veel factoren zoals lichaamsbouw, hoeveelheid onderhuids vet, gebruik van alcohol of medicijnen, kleding, geslacht, windsnelheid, lichamelijke en geestelijke conditie.


Foto's (met dank aan Sebastiaan van Stam)