Nieuws‎ > ‎Nieuws-2015‎ > ‎

RoeiVerslag: Amsterdam Light Festival roeitocht.

Geplaatst 13 mrt. 2016 09:35 door Info RVdeKop
Dit jaar, zoals voorgaande jaren gebruikelijk, geen Lichtjestocht bij de RV Willem-3, in plaats daarvan op Zaterdagavond 19 December een deelname aan het Amsterdam Light Festival met 11 personen van RV De Kop in drie C-4 boten van het roeicentrum Berlagebrug.
Dit in 1934 opgerichte en aan de Amstel gelegen roeicentrum is geen roeivereniging, maar wordt sinds kort geexploiteerd door “Top Row”.
Zij trachten de roeisport te promoten en voor een ieder toegankelijk te maken.
Wij maakten dit keer een dankbaar gebruik van hun leenboten-met-stuur, die tijdens de 12,7 km lange Watercolors vaarroute door de verlichte 17e eeuwse grachten als professionele gidsen wisten te fungeren.
Temidden van zeer veel andere vaartuigen, als rondvaart- en salonboten, roeiden wij twee uur lang, soms in file, langs wel 25 prachtige lichtsculpturen, die allen als thema “Vriendschap” uitbeelden en een unieke glans geven aan deze leuke vaarroute over de Amstel, door de Heerengracht, langs het Centraal station, door het Oosterdok en via de Nieuwe Heerengracht langs het Carre terug naar de Berlagebrug.
Omdat met regelmaat de commando’s  “Laat lopen” en “Houden” weerklonken, hadden wij alle tijd om de kunstwerken goed te bewonderen en te beseffen dat de LED-revolutie van de laatste jaren dit lichtfestival mogelijk maakt.
Zelfs bestond er voor een van onze boten gelegenheid om met de boegbal een rondvaartboot licht aan te raken….(!)
Vanaf de wal oogstten wij met onze lichtgevende feestneuzen en glowsticks op erg veel belangstelling van publiek dat de kunstwerken te voet bezocht!
Niet alleen voor de “Merry go round” zweefmolen, maar ook voor de “Mandala” en de “Talking heads” uitten wij op onze beurt alle bewondering voor de vele getalenteerde lichtkunstenaars die Amsterdam tot een ware lichtstad hebben omgetoverd.
Voor enkelen van ons was het de eerste keer dat in het donker werd geroeid, temidden van zo veel andere vaartuigen. Echt wel spannend af en toe !
Onder het genot van een borrel werd deze tocht na afloop in het roeicentrum door ons genomineerd als zijnde zeer geslaagd !
Op naar het Nieuwe Jaar en de daarin te houden Snerttocht op 10 januari!
Met Roeitoergroet,
Rob Krommenhoek
Namens de  Toercommissie