Nieuws‎ > ‎Nieuws-2015‎ > ‎

ToerVerslag: Lammetjestocht 4 april

Geplaatst 13 mrt. 2016 08:49 door Info RVdeKop
Lammetjestocht April 2015
 
Na het jammerlijk afblazen van onze jaarlijkse Snerttocht van 11 januari j.l. waren dit keer de ogen van alle Toerroeiers gericht op de eerstvolgende toertocht van dit jaar :
en wel de Lammetjestocht op zaterdag 4 april.
De animo voor deze tocht bleek ongekend groot en spontaan meldden zich een twintigtal leden voor deelname.
Echter om persoonlijke en andere uiteenlopende redenen trokken we uiteindelijk met “slechts” twaalf roeiers en drie boten naar Leiderdorp.
De Goede Vrijdag bleek een prima dag om de mee te voeren drie boten af te riggeren en op de botenwagen te laden : iedereen beschikte immers over een vrije dag..
Het was even wennen met de super-riggers ( en het gewicht!) van de nieuwe C-4 “Stolpen”, maar binnen het uur lagen eveneens de “Oudesluis”en de “Valkkoog”zeevast hoog op de gele wagen..!
Wij waren er klaar voor…
Het klimaat en de temperatuur echter niet….met slechts plus drie graden C. op de thermometer vertrokken wij zaterdagochtend dik ingepakt om 07.30 uur richting RV “Asopos De Vliet” te Leiderdorp .
Niet zonder moeite loodste de Tom-tom-nav ons hier tot voor een slagboom, die voor auto’s niet toegankelijk bleek.
Alle hulde aan de chauffeur van de botenwagen, Dave Erde, die ons daarna o.m. via een woonwijk en een vuilnisauto (!)
toch vlak voor het vlot van de roeiclub bracht.
Een snelle ontvangst met  koffie en taart, afladen, riggeren, stuurlieden meeting bijwonen, lunchpakketten in ontvangst nemen en de boten te water om de 27 km Lammetjestocht te gaan ondernemen.
Gezien de weersomstandigheden, een Noordelijke wind kracht 4 Bft., werd dit jaar een alternatieve lammetjesroute aangeboden:
Dit keer niet via de Braassemermeer en de Kagerplassen, alwaar een te hoge golfslag spelbreker zou kunnen worden.
Nee - wij volgden, in lichte regen en bijtende koude, de meer beschutting biedende Oude Rijn in Oostelijke richting naar Alphen a.d. Rijn, een vrij breed vaarwater, maar jammergenoeg niet geflankeerd door groene weilanden en huppelende lammetjes..
Daarvoor in de plaats veel bebouwing en industrieterreinen, maar gelukkig weinig scheepvaart en geen golfslag.
Wel een lastige hoge beschoeiing en weinig goede gelegenheid om aan te leggen en van stuurplaats te wisselen.
Vanaf Alphen a.d. Rijn roeiden we verkleumd tot op het bot verder noordwaarts door de Woudwetering langs Woubrugge, daarna westwaarts door de Wijde Aa richting Hoogmade.
De Wijde Aa is op dit overigens saaie traject een leuk stukje water in een natuurgebied met vele authentieke watermolens en ongetwijfeld een gebied voor vogelaars.
Eerst hier ontdekten we zowaar een groen weiland en hoorden en zagen we de eerste grutto’s langs de prachtige Hollandse luchten jagen…
Bij het zien van iets wits in het land dachten we meteen dat het een lammetje was, echter bij nader inzien bleek het toch weer een hagelbui te zijn…..(!)
Roeiend konden we de koude nog wel van ons af roeien, maar de dik ingepakte stuur leed in stilte bij een temperatuur die op 7 graden C bleef steken,,,,,,,
Vanaf Hoogmade bleek het trouwens voor de wind gaand nog een pittig stukje roeien tot bij het vlot.
Gelukkig wachtte ons hier een dampende mok soep naar keuze en realiseerden we ons dat er tijdens deze lammetjestocht geen enkel lammetje te zien was geweest.
Kennelijk was het dit jaar zo kort voor de Pasen nog veel te koud om te lammeren….
Om ca. 18.30 uur in Schagen teruggekeerd was het wel tijd voor een oorlam en een verdiende rust op de bank.
Toch klonk het die avond, bij het inschakelen van de T.V., toeval of niet : “Glorie, glorie, glorie  aan het Lam….!” 
Wij hebben ze niet gezien, laat staan geteld,…maar het was ondanks de koude en de alternatieve route weer een machtige tocht toegevoegd aan ons arsenaal.
Onze volgende tocht is op 25 April, naar ik hoop met iets warmer weersomstandigheden !
 
Met roeigroet,
Rob Krommenhoek
Comments