Nieuws‎ > ‎Nieuws-2015‎ > ‎

ToerVerslag: Toertocht midweek roeiers van Den Bosch naar Heusden v.v.

Geplaatst 13 mrt. 2016 09:30 door Info RVdeKop
In het voetspoor van Dave van der Pol trok op Woensdag 30 September een vijftal midweek roeiers naar Den Bosch, om aldaar als gastroeiers van de RV De Hertog voor het eerst een gedurfde 31 km toertocht te gaan volbrengen op o.m. het stromende en druk bevaren water van de rivier de Bergse Maas : Anke Haelen, Reiny Berris, Jan Jongman, Gerard Kooiman en Rob Krommenhoek waren hiertoe de enthousiaste deelnemers, die om half acht ’s ochtend uit Schagen, zonder zoete lieve Gerritje, naar den Bosch toe gingen. Ondanks druk autoverkeer arriveerden we nog voor 10.00 uur bij de roeivereniging RV De Hertog. 
Deze heeft met ruim 400 leden een vrij nieuwe accommodatie in een nieuw en modern, maar roestig, pand tegenover de historische Citadel aan de rivier de Dieze. Na een hartelijk welkom door twee dames van de Toercommissie en “onze” Dave, verkregen we voor deze dag de beschikking over een prachtig glanzende C4x+ type Baumgarten met de naam “Groote Hekel” .
Tewaterlating en inscheping verliepen zonder incidenten en voorzien van een goede routekaart vertrokken we via de Ertveldplas over de gekanaliseerde Dieze richting de schutsluis van Engelen. Dave begeleidde ons op de oever per auto. De wachttijd bij de sluis ging onze verwachtingen ver te boven : zeker drie kwartier wachten alvorens we “groen-rood” verkregen… Hierna ging het met twee kolossale binnenvaartschepen en een rondvaartboot de sluis binnen die hier directe toegang geeft tot de rivier de Bergse Maas. 
Het verval was groter dan we vermoedden: zeker 2 a 3  meter omlaag in een overvolle sluis waar de uitlaatgassen erg lang (.) zorgden voor een benauwde sfeer…. Bij het uitvaren verspeelden we ongewenst twee pikhaken omdat we in het krachtige schroefwater van de binnenvaartschepen vroegtijdig van de sluismuur werden los gedreven… Eenmaal op de rivier ging het voor stroom en een matige Oosten wind in de rug als een speer richting Heusden, een kleine 8 km te gaan.
Snelvarende binnenvaartschepen zorgden hier wel voor flinke hekgolven en nu en dan wat binnenkomend buiswater : Anke als boegroeier was er stil van….! Erg veel plekken om van stuur te wisselen zijn er niet op de Maas : de strandjes tussen de kribben liggen veelal bezaaid met stenen. Teneinde van stuur te kunnen wisselen en de meegebrachte lunch te nuttigen, meerden we na enkele kilometers af in de jachthaven van Ammerzoden, pal voor restaurant “Het Oude Veerhuis”, dat echter hermetisch gesloten bleek te zijn..
Een “bankje-voor-vijf” op de kruin van de dijk ontving ons hierop uitnodigend voor de lunch. Van Ammerzoden naar Heusden was nog slechts 6 km roeien voor stroom uit. Ook hier vonden we snel een ligplaats in de jachthaven en maakten tijd voor een korte wandeling over de oude vestingwerken van deze stad. Omdat de matige oostenwind inmiddels was aangewakkerd tot een dikke vijf, besloten we om niet al te lang in Heusden te verblijven en met Gerard aan het roer bonden we dapper de strijd aan tegen 8 km stroom en wind, beiden op “De Kop” – dus pal tegen…!!
Met gloeiende zitbotjes arriveerden we eind van de middag bij de sluis, die dit keer uitnodigend voor ons en nog een binnenvaartschip haar deuren geopend had staan. Door een tekort aan pikhaken meerden we dit keer af met voor en achterlijntje. Even later werd de op de heenreis verloren gegane pikhaak door de sluiswachter netjes terugbezorgd. ( Was aan de bolder blijven hangen…gelukkig zonder Gerard eraan !). De laatste loodjes van sluis tot roeivereniging wogen ons zwaar, maar het was een opluchting om eindelijk van het stromende water en de harde tegenwind verlost te zijn.
Om 17.35 uur meerden we uitgeroeid en uitgeteld weer af aan het vlot…. De GPS van stuur Gerard gaf aan dat we er 31.1 km op hadden zitten, gemiddelde snelheid was 7,8 km per uur. 
Nadat we ons de in het clubhuis klaargezette borrel, leverworst e.d.  goed hadden laten smaken, keerden we met een voldaan gevoel huiswaarts.
Dave bedankt voor je inzet en uitnodiging : 
Het was een bijzonder leuke ervaring om, voor het eerst, op stromend water te roeien!!
De volgende toertocht is gepland op Zaterdag 19 December in Amsterdam, tijdens het Amsterdam Light Festival, Berlage Brug roeicentrum. Details hierover volgen later.
Met de gebruikelijke roeigroet,
Rob Krommenhoek
Namens de Toercommissie “RV De Kop”