Nieuws‎ > ‎Nieuws-2014‎ > ‎

ToerVerslag: Toertocht Rondje Amstelmeer

Geplaatst 13 mrt. 2016 11:24 door Info RVdeKop
Toertocht “Rondje Amstelmeer “, 
Zondag 1 Juni 2014 

Een “Rondje Amstelmeer” wil niet zeggen dat het Amstelmeer is rondgeroeid, maar het beschrijft een geslaagde ca. 35 km lange roeitocht vanuit onze thuishaven in Schagen, via Oudesluis, Ewijcksluis, het Amstelmeer, Nieuwesluis en Kolhorn retour Schagen. 
Het was de eerste keer sinds de vestiging van de vereniging in Schagen dat dit traject werd geroeid. 
Voor deze toertocht hadden zich een 14-tal enthousiaste toerroeiers aangemeld: 
Elf leden van onze RV De Kop en drie gastroeiers van de RV De Kogge uit Medemblik-Onderdijk verschenen op deze door mooi weer gekenmerkte Zondag aan de start. Zes van hen prefereerden om zonder aflossing de gehele route uit te roeien! 
In de jachthaven van Ewijcksluis, bijna halverwege de tocht stond een wissel van vier roeiers gepland. 
Twee C4x+ boten waren afgeschreven voor deze tocht: De “Den Helder” en de “Oudesluis”. 
Nog voor 10.00 uur vertrokken wij, via de Groote Sloot, in rap tempo noordwaarts richting historische schutsluis van Anno 1562 (!) in de oude zeedijk van het dorpje Oudesluis. 
De buitenste sluisdeur, nog onlangs in 2013 geheel vernieuwd, stond hier bij aankomst reeds uitnodigend voor ons open en binnenvaren ging op aanwijzingen van de charmante sluiswachteres Annie van Zweeden zonder problemen. 
Zij reageerde verheugd toen ze op een van onze boten de hier wel zeer toepasselijke naam “Oudesluis” bemerkte. 
Ongevraagd volgde hierop tijdens deze korte schutting, met nagenoeg geen verval,een interessant lesje vaderlandse geschiedenis: 
Oudesluis ontstond al vrij kort na het inpolderen van de Zijpe, dat vroeger aan enkele waddenachtige uitlopers van de Zuiderzee lag. 
Oudesluis was in die tijd een aanlegplaats voor VOC-schepen, die via het Marsdiep het zeegat kozen en was tevens de thuishaven voor een vissersvloot. Toen in 1845 de Anna Paulowna polder werd aangelegd, raakte Oude Sluis afgesneden van de zee. 
De sluis zelf dateert dus maar liefst uit het jaar 1562 en werd destijds geheel gebouwd van hout. In 1631 werd hij vervangen door een grotere sluis van steen en was toen één van de grootste sluizen van heel Europa!
Bij het vlot uitvaren van de sluis werd er door Annie nog nadrukkelijk gewezen op de boven de sluis aanwezige enorme ijzeren schuif, die ooit door een kinderziekte geplaagd enkele keren als een guillotine omlaag stortte…. 
Via het goed bekende en het door oudleden geliefde vaarwater van het Hoge Oude Veer en de van Ewijcksvaart ging het langs de oude vestigingsplaats van de vereniging naar de jachthaven van Ewijcksluis. 
Hier was een goede aanlegplaats voor een sanitaire stop, een korte lunch en gedeeltelijke wissel van bemanning. 
Hierna volgde, zonder schutting, de altijd openstaande sluis van Ewijcksluis en ging het langs de zuidkant van het Amstelmeer bij een NNW-3 windje naar de eveneens altijd geopende Ulkesluis. 
Door ons lage vrijboord en tevens aan lager wal varend, slaagden op het Amstelmeer verschillende golfjes er toch in om bankjes en billen te bereiken.. mijn mobiele telefoon kreeg zelfs een voetenbadje waardoor de SIMkaart het een poosje liet afweten. 
Zon en wind deden hierna wonderen en zodoende konden we na het Waardkanaal en de Pishoek toch de sluiswachter van de Molenkolksluis bij Kolhorn tijdig van onze komst 
verwittigen. Vlotter dan vorig jaar werden we hier liefdevol geschut en het laatste traject Kolhorn-Schagen lag voor ons: bekend vaarwater! 
Gelukkig wachtte Alice ons om 15.10 uur bij terugkeer aan het vlot op met o.m. koud bier en lekkere hapjes, die we op ons eigen terras in het zonnetje, hongerig en dorstig als het roeien je maakt, in korte tijd wisten te verslinden. 
Kortom: we konden weer een geslaagde toertocht aan ons record toevoegen! 
Volgens de voltallige bemanning van beide boten voor herhaling vatbaar!

Met gebruikelijke roeigroet van 
Rob Krommenhoek