Nieuws‎ > ‎Nieuws-2014‎ > ‎

ToerVerslag: Toertocht 1000 eilandenrijk

Geplaatst 13 mrt. 2016 11:11 door Info RVdeKop
Met negen enthousiaste deelnemers van RV De Kop is op zaterdag 19 april drie uur lang deelgenomen aan de door gastvereniging RV OSSA georganiseerde 15 km lange 1000-eilandentocht bij Langedijk. 

Het roeiweer was op deze dag beslist ideaal te noemen, zonnig met een frisse matige Oostenwind. Nog maar net uit de sluis, met een verval van 1.5 meter, al de eerste kledingstop...verder in clubshirts met korte mouw!
Met twee C-4x+ boten is dit zeer oude tuindersgebied onder de bezielende stuurleiding van Ossa-toercommissielid Arie Dekker doorkruist.
Een ervaren stuur is hier beslist noodzakelijk: Lof niet alleen aan Arie , maar ook aan Saskia B. die de andere boot kundig door de vele vele bochten loodste.

Stuurman Arie is een geboren en getogen Langedijker en weet niet alleen zeer goed de weg in dit doolhof van wateren, maar kon ons tijdens deze prachttocht ook alles over dit gebied vertellen.
In de 17e eeuw reeds is men hier op moerasgronden begonnen met het verbouwen van groenten op de toen wel 15.000 bestaande eilandjes. Het was een hard en veelal arm bestaan.

Thans is het gebied onder beheer van Staatsbosbeheer en voor een groot deel ingenomen door kapitaalkrachtigen met indrukwekkend onroerend goed! Vanaf het water hadden we daar een verbazend goed zicht op.
Vroeger voeren hier dus de tuinders met hun akkerschuiten naar de Broeker veiling, die als museum voor het nageslacht bewaard is gebleven, Het geheel uit hout opgetrokken complex is gelukkig ook altijd gevrijwaard gebleven van brand! Ook de oude scheepswerf, die luistert naar de naam “Houd moedt”, is een historisch sierraad voor het gebied.

Er is op dit moment veel discussie gaande over het eilandenrijk hoe en of dit verder ontwikkeld moet worden. 
Voorlopig is het een fantastisch roeigebied, dat vroeger tot in Warmenhuizen bevaarbaar was!
OSSA bedankt voor je gastvrijheid en heel graag tot een volgende keer!


Met roeigroet van

Rob Krommenhoek

namens de Toercommissie van RV De Kop