Nieuws‎ > ‎Nieuws-2014‎ > ‎

ToerVerslag: Nationale HORZOL Marathon 2014

Geplaatst 13 mrt. 2016 11:47 door Info RVdeKop
Reeds in maart 2014 hadden wij ons voor deze tocht aangemeld bij de organiserende vereniging de RV Ossa te Heerhugowaard.
Zonder eerst de interesse bij onze leden hiervoor te peilen, besloten wij als toercommissie voor deelname aan deze 35 km lange toertocht, de 51 km lange wedstrijdtocht voor onze jonge vereniging toch mogelijk nog wel iets te zwaar vindend…
Uiteindelijk vonden wij acht moedige leden van RV De Kop bereid om deze Horzoltocht te aanvaarden en wel : Dave Erde, Saskia Brekelmans, Gerard Kooiman, Alice Groenendijk, Anton Wemmers, Jan Jongman, Sven Dobbe en ondergetekende.
Teneinde toch twee C4 boten vol te kunnen krijgen, werden er twee leden bij buurvereniging RV De Kogge geronseld : Astrid Bijster en Geert Veldhuis, ons inmiddels goed bekend van o.a. de dit jaar gehouden Amstelmeertocht.
Op Zaterdagochtend 11 oktober werden onze C4’s, de “Oudesluis” en de “Den Helder”,  alvast per botenwagen bij Ossa afgeleverd, opgeriggerd en gereed gemaakt voor de toertocht.
Zondagochtend 12 Oktober tijdig uit de veren, de boten tegen de dijk opgereden en afwachten tot wij met bootnummers 67 en 68 aan de start mochten verschijnen.
Maar liefst 31 boten van elf verschillende verenigingen namen deel aan dit groots en erg goed georganiseerde, jaarlijks terugkerend, evenement.
Ofschoon het een toertocht betrof werden we toch zeer officieel geklokt en om 09.33 uur exact stoven wij vol goede moed over de startlijn, op de riemen richting Oterleek.
Het bleek een prachtig glad roeiwater en daarbij hadden we geweldig mooi roeiweer : wind ZO-2.
Het zonnetje prikte al snel door de lichte nevel en de eerste kledingstop en zweetdruppels lieten niet lang op zich wachten.
Tot bij Oterleek werd er verder nonstop geroeid, waarbij de “Oudesluis” al snel over de horizon buiten ons zicht verdween.
 
Kort na onze start werden wij al met een reuze vaart ingelopen door het Ossa jeugdteam dat deze 35 km in estafetteverband roeide.
De aflossers fietsten langs de oever mee, daarbij de roeiers luidkeels aanmoedigend.
Ook zij verdwenen al snel uit zicht en we genoten nu van onze piepende dollen en kreunende bankjes. 
Nee, de spieren gaven op dit eerste trajekt nog geen krimp en we genoten volop van het fraaie Hollandse landschap met hoge rietkragen, molens, authentieke bruggetjes en schitterende wolkenluchten !
Na de brug bij Oterleek zaten de eerste 7 km’s  erop en werd van stuur gewisseld.
Met vijf roeiers en een afstand te gaan van 35 km leek ons dit een eerlijke verdeling van krachten.
Langs de Huygendijk roeiden we voorbij aan drie prachtige strijkmolens op rij : hier even “laten lopen” voor een mooie foto !
Bij aankomst bij de sluis van Rustenburg werden we prompt uitgeklokt en hier wachtten we enige tijd voor we onder de ophaalbrug voor de sluis honderd procent moesten slippen en vallen.
Wij deden dat wel, maar helaas deed onze driekleur op de achtersteven dat niet met als gevolg een “vlag overboord”en een gebroken vlaggestok…Had erger gekund, beter een vlag tegen de brug dan een hoofd…de vlag werd gelukkig door een boot achter ons uit het water gevist.
In het kleine sluisje zelf was het zo vol dat we er bijna niet meer bij konden en er twee boten lange tijd onder de brug in “vallen en slippen stand” moesten blijven liggen…goed voor de buikspieren !
Vanaf Rustenburg ging het hierna verder noordwaarts langs de Oostdijk in de richting van Obdam.
Hier ontmoetten we eindelijk onze “Oudesluis” die hier waren aangelegd om aan een picknikbank hun lunch te gebruiken.
Ook wij meerden hier aan voor o.m. een stuur-wissel en genoten niet alleen van de lunch maar ook van een hoognodige sanitaire stop in de rietkraag.
Roeiboten hebben ook in deze tijd nog altijd geen sanitaire voorzieningen aan boord …
Via De Vier Winden kwamen we nu uit in de Langereis die ons naar het Verlaat voerde, ook hier weer, net na de rolpaalbrug, een wissel van stuur aan een mooi laag gelegen met ganzenuitwerpselen bedekte steiger.
Na het Verlaat ging het dan eindelijk weer zuidwaarts richting de Roskamsluis bij Noord Scharwoude : hier geen “slippen en vallen” -taferelen gelukkig.
Een motorboot van Ossa riep ons hier erg bemoedigend toe dat er nu nog “slechts”vijf kilometer te gaan was tot de finish bij Ossa…
Nooit geweten dat vijf kilometer nog zoooooo erg ver kan zijn…. Het was nu dan ook wel heel erg stil geworden in de boot…
Heel even kramp in mijn rechter kuit was hier gelukkig weer snel weg en om 15.08 uur finishten wij redelijk vermoeid onder luid gejuich en geklap aan het Ossa-vlot waar we door een leuke Ossa-lady werden verrast met een kruidenbittertje, een bos lelies  en een mooi uitgedost pakje met zuurkool! (.)
De “Oudesluis” finishte voor ons om 14.55 uur en had deze tocht in een nettotijd van 04.50 uur volbracht bij een gemiddeld geklokte snelheid van 07.21 km/uur.
De ”Den Helder” scoorde een nettotijd van 05.07 uur met een gemiddelde snelheid  van 6.83 km/uur.
Ter vergelijking: het estafette jeugdteam deed dit rondje per C4 in 3.28 uur !!
De wedstrijd- C4- Heren van Ossa deed de 51 km in een tijd van 04.12 uur met een gemiddelde snelheid van 12.12 km/uur !!
Nadat de boten nog “even” met onze laatste krachten op de botenwagen waren geladen en afgeriggerd, konden we gaan genieten van een welverdiend en zeer welkom koud biertje, erwtensoep en gingen we met vijf man hongerig en ongeduldig in de standby stand voor het diner om 18.00 uur.
Dat werd een fantastische nassi-bami maaltijd in de tot restaurant omgetoverde loods onder het botenhuis.
Alle hulde en petten af voor de perfekte organisatie door de RV Ossa !!!!!!
Het lijdt geen twijfel dat wij volgend jaar weer voor deze mooie tocht gaan inschrijven, naar ik hoop met nog meer enthousiaste roeiers van onze groeiende RV De Kop.
Met de gebruikelijke roeigroet,
Rob Krommenhoek,
Namens de toercommissie