Nieuws‎ > ‎Nieuws-2014‎ > ‎

ToerVerslag: Grachten Lichtjestocht-2014 Amsterdam

Geplaatst 13 mrt. 2016 11:37 door Info RVdeKop
Als voorgaande jaren is ook dit jaar op Zaterdagavond 27 September deelgenomen aan de ca. 19 km lange Lichtjestocht-2014 te Amsterdam. 
Maakten we eerdere jaren gebruik van onze eigen boten, dit jaar was het slechts toegestaan met een-boot-per-vereniging deel te nemen… 
Gelukkig konden wij hierbij een zeer comfortabele 4-persoons gedateerde houten wherry, met houten riemen en een dik kussen op de stuurplaats, van de organisator RV Willem-3 gebruiken.
Dit keer dus geen laden, lossen, riggeren en gesjouw met boten, waar toch wel veel leden op afknappen zo is gebleken.
Helaas hield dit wel in dat er dit jaar slechts met vier personen van RV De Kop kon worden deelgenomen aan deze altijd weer leuke tocht, t.w. door Linda Roos Smit, Astrid Remmerswaal, Gerard Kooiman en Rob Krommenhoek.
De vernieuwde Toercommissie van RV Willem-3 had dit jaar zorg gedragen voor een geheel vernieuwde toertocht door het Oostelijk deel van de Amsterdamse binnenstad en een groot deel van de 17e-eeuwse grachtengordel.
Tevens was er zorg gedragen dat we niet te vroeg van start gingen om zo veel mogelijk van het donker te kunnen profiteren.
Bovendien was er gezorgd voor heel goed roeiweer, geen zuchtje wind en 20 graden C!!
Na een welkomstwoord bij koffie en cake werden de routebeschrijvingen uitgedeeld en vertrokken de niet al te snelle wherries als eersten om 18.45 uur, even later gevolgd door de snellere C-klasse boten.
In totaal werd er dit jaar door 25 goed verlichte boten en ca. 80 roeiers deelgenomen aan deze tocht!
Niet alleen was onze bevriende RV Kogge uit Medemblik, maar zelfs de over de grens gelegen roeivereniging uit Meppen-Duitsland van de partij.
Nadat we via de Amstel en haar vele studentenroeiverenigingen de Amstelsluizen, Nieuwe Prinsengracht, Entrepotdok, achterlangs Artis bij het Scheepvaartmuseum waren gearriveerd, verdween het daglicht en kregen we in halfdonker een eerste commando “houden!” te verwerken :
een rondvaartboot week plotsklaps hard bakboord uit om haar Koreaanse passagiers wat dichter langs het V.O.C. schip “Batavia”te kunnen brengen.
Rondvaartboten hebben altijd voorrang zo was ons tijdens het welkomstwoord goed ingeprent!
Om vanaf Nemo de ingang naar de Waalseilandgracht te vinden bleek niet al te eenvoudig : we voeren natuurlijk traditiegetrouw weer naar onze vriendinnen op  de Geldersche Kade….fout dus ! Ronden maar weer…
Inmiddels was het goed donker geworden en oppassen geblazen, niet alleen voor de riemen bij wat nauwere doorvaarten, maar vooral weer voor de vele rondvaartboten.
Het ingestudeerde “Rood op rood en groen op groen….lekker blijven liggen - niets meer aan doen…” werd stipt nageleefd waardoor aanvaringen konden worden voorkomen.
Het grote voordeel van een wherry is dat er twee personen op de stuurplaats kunnen zitten: de een stuurt en de ander leest de kaart.
Langs de Montelbaanstoren en de Stopera ging het nu enkele kilometers de Heerengracht af, waarna via de Leliegracht de Keizersgracht in tegengestelde richting werd afgelegd.
De vele bogen van de schilderachtige bruggen waren hier sprookjesachtig verlicht en dankzij het fraaie weer waren er veel mensen op de been en in de boot, niet alleen op het water, maar ook aan de waterkanten.
 
De Keizersgracht komt uiteindelijk weer uit op de Amstel en we vonden het jammer toen om 22.00 uur het clubgebouw van “Willem-3” weer in zicht kwam.
Onze wherry werd heel gemakkelijk uit het water gehesen en de loods in getransporteerd.
Hier konden we ons nog even vergapen aan de vele vele boten die hier opgeslagen liggen !
Op het terras genoten we nog enige tijd van de in het donker terugkerende boten, van een koud biertje, maar ook van enkele heerlijke hapjes die ons welwillend door de toercommissie ter hand werden gesteld.
Tegen middernacht bereikten we uiteindelijk onze thuisbasis in Schagen.

Bekijk hier de foto’s van de tocht.

Wie gaan er volgend jaar mee ??!
Met roeigroet van
Rob Krommenhoek