Nieuws‎ > ‎Nieuws-2013‎ > ‎

ToerVerslag: Weer een heen-en-weer-tocht

Geplaatst 24 mrt. 2016 11:22 door Info RVdeKop
In het weekend van 1 en 2 juni vond een gezamenlijk optreden plaats op de wateren tussen Schagen en Heerhugowaard van de drie roeiverenigingen in dit gebied: 
RV De Kogge uit Medemblik, RV Ossa uit Heerhugowaard en RV De Kop uit Schagen.
Beide dagen voeren we met drie C4x+ boten van RV De Kop met 15 deelnemers en twee instappers om te wisselen bij restaurant De Rijd in Nieuwe Niedorp, alwaar tijdens de koffiepauze met koffie en cake twee roeiers gewisseld werden. Op de zaterdag voer er zelfs nog een C-1 van een Ossa-lid als een soort verkenner ver voor de vloot uit. 
Op zaterdag 1 juni werd het traject van in totaal 28,4 km van Schagen naar Heerhugowaard bijna geheel voor de wind gevaren met een krachtige Noordnoordwesten wind 4-5 Bft, bij een nog bijna winterse temperatuur…
Dit in tegenstelling tot zondag 2 juni  toen het op de retourtocht van Heerhugowaard naar Schagen plotseling bijna echt zomer werd bij een matige Noordwestenwind 3-4 Bft, die echter wel bijna het gehele traject op de kop stond. 
Er kon deze dag volop worden genoten van wuivend riet en prachtige Hollandse luchten bij mooi helder en zonnig weer.
Het passeren van de drie sluizen in dit traject met een maximaal verval van 30 cm leverde geen enkel probleem op : gewoon “veilig boord houden” bleek hier voldoende; onnodig om af te meren.
De sluiswachters toonden beide dagen ambtshalve grote interesse voor onze diepgang en (vrouwelijke) lading. 
Er lag zelfs een lange pikhaak- hooivork gereed. Op onze vraag waar die toe diende kregen we als antwoord, dat hij wel eens iets leuks uit de sluis opvist….(??!!)
O.m. bij Kolhorn tussen de Molenkolksluis en de Braaksluis was een terrein ingericht voor het “Snarkpopfestival” waar een hele batterij toiletten aan de waterkant keurig stond opgesteld om haar gasten te ontvangen.
Onze roeiers echter omzeilden deze toiletten kundig en snel om toch maar zoals gewoonlijk tijdig in de bosjes plaats te kunnen nemen: hilariteit dus!

Zowel bij aankomst Heerhugowaard als bij terugkomst op zondagmiddag om ongeveer 14.30 uur in Schagen werd er op ons clubterras gezellig genoten van een lekker drankje en hapje.
Wij blikken terug op een geslaagde tocht op beide dagen en ontvingen dan ook een volmondig “Ja” op de vraag : “Is deze tocht voor herhaling vatbaar?”
Dank aan de Toercommissies van “De Kogge” en “Ossa” en alle deelnemers voor de leuke samenwerking!