Nieuws‎ > ‎Nieuws-2013‎ > ‎

ToerVerslag: Toertocht 1000 eilandenrijk

Geplaatst 24 mrt. 2016 11:24 door Info RVdeKop
Geheel onverwachts werden wij op woensdag 5 juni door de RV Ossa uitgenodigd om op Zondag 9 juni deel te nemen aan een 12 km lange toertocht door het 1000 eilandenrijk bij Langedijk. 
Jammergenoeg was de belangstelling voor deze tocht op zo’n korte notice zeer gering: 
Slechts één roeier van RV De Kop meldde zich die dag hiertoe op het vlot. 
Deze prachtig mooie tocht werd dit keer met acht enthousiaste deelnemers in de “Vier Winden”een C4x+. en de “Drieban”, een C3x+ gevaren. 
Het weer was minder fraai dan de tocht zelf: wel droog maar zonder zon en met 13-14 graden C bij een pittige Noordoostelijke wind evengoed toch prima roeiweer. 
Vanaf het vlot bij RV Ossa is het slechts 25 slagen naar de uit het jaar 1941 stammende schutsluis van Broek op Langedijk. Via deze sluis komt men direkt in het Oosterdelgebied van het 1000 eilandenrijk.  
Onze slagroeier bleek een echte Langedijker en verstrekte al roeiend heel wat informatie over dit bijzondere gebied, waar men op de vele vruchtbare eilandjes reeds in de 17e eeuw met het verbouwen van groenten is begonnen. 
Dit gebied bestond destijds uit moerassen en wel 15.000 eilanden; iedere sloot en elk eiland had er een naam! 
De hardwerkende tuinders voeren hier met hun akkerschuiten en vletten, meestal op de kloet (vaarboom) en eerst veel later ook op de motor. Sommigen woonden ook op de eilandjes zelf. 
Door de ruilverkaveling werden in de jaren zestig vele sloten hier jammergenoeg gedempt…. 
Toch kan er vandaag de dag in deze wateren nog erg leuk geroeid worden. Een goede stuurman is er wel essentieel! 
Het werd deze Zondag vooral een middag van erg veel “houden” en “ronden” bij de vele 90 graden bochten en “slippen zonder vallen” want de bruggen blijken er gelukkig voldoende hoog…. 
We voeren zelfs op de peddel door een stukje sloot waarbij de riggers nagenoeg aan beide kanten de oevers raakten. 
Hierna konden we “de oudste poepdoos van dit gebied”, dus met de zitting boven het water, bewonderen maar niet gebruiken. Nee daartoe was er een sanitaire stop met consumpties ingelast op een wel heel erg mooie locatie, toebehorend aan een van de deelnemers aan deze tocht.  
Zelfs een schuw zonnetje kwam er toen heel even bij en deze dag kon niet meer stuk!  
Na het passeren van de sluis en na 25 slagen meerden we te 18.00 uur weer af aan het vlot. 
We hebben afgesproken dat deze tocht zeker nog een keer op de Toerkalender komt, dan echter wel met langere kennisgeving, zodat iedereen in de gelegenheid zal zijn deze leuke tocht te roeien. 

Met vriendelijke roeigroet, 
Rob Krommenhoek, Toercommissielid RV De Kop
Comments