Nieuws‎ > ‎Nieuws-2013‎ > ‎

ToerVerslag: 19e Doortocht Gent

Geplaatst 24 mrt. 2016 11:25 door Info RVdeKop
Blij verrast en niet zonder enthousiasme hebben wij op zaterdag 29 juni, met tien gezellige roeiers van RV De Kop, gevolg gegeven aan de vriendelijke uitnodiging van de Gentse Roei- en Sport vereniging, de RS Gent, om deel te nemen aan een toeristische roeitocht door de Gentse binnenwateren.
Door op Vrijdagochtend te vertrekken en eerst op Zondagmiddag huiswaarts te keren, hebben we er een onvergetelijk weekend aan overgehouden.
Maar liefst 29 boten, van verschillende clubs en nationaliteiten, hebben aan deze historische roeitocht deelgenomen, wij met onze eigen per boottrailer vervoerde C4x+ “Oude Sluis” en de “Den Oever”.
De “Den Oever” werd dit keer zeer ludiek voortbewogen door onze  eigen Dames-Sterrenploeg, uitgedost met kleurige carnavalshoedjes, die prima bestand bleken tegen de regen die we gelukkig alleen in de ochtenduren ondervonden. 
De “Oude Sluis” werd vooral in deze natte ochtenduren zeer krachtig voortbewogen door onze Senioren Herenploeg.
De tocht begon met het voorzichtig oversteken van de Watersportbaan, waar het roeiverkeer door clubleden werd geregeld met ouderwetse vlaggeseinen van de “signaalmeesteres”….
Onmiddellijk hierna belandden we in een prachtig netwerk van grachten, rivieren en kanalen, omgeven door zeer veel historisch stedenschoon, waaronder fraaie gildenhuizen met de mooiste gevels.
De route voerde ons verder probleemloos dwars door het historisch centrum van Gent over de rivieren Leie en Schelde en in de middag door de middeleeuwse- en nieuwe havens.
Halverwege de route werd er aangelegd om in het hart van de Gentse binnenstad te genieten van voedzame zaken  als rundertartaar, pangasius of falafel gerechten, frieten en  “smakelijke vochten”….
De drie te passeren zeer oude sluizen, met tien roeiboten per schutting in het trajekt, werden handbediend en de houten begroeide sluisdeuren deden ons denken aan enorme plantenbakken! De Belgen spreken trouwens niet van “schutten”  maar van “versassen” (..)
Jammer genoeg moest er aan het eind van de tocht dicht bij de roeiclub toch nog even een stukske “gekluund” worden, dit omdat aldaar een dijkje nog altijd door een brug vervangen dient te worden.
Gelukkig echter wachtte ons bij de finish, na het afriggeren en laden, een lekker zonnetje en nog lekkerder schuimend bier !
Hierna volgde een ludieke huldiging van alle deelnemers, waarbij op erg leuke wijze alle clubs en deelnemers persoonlijk werden afgeroepen om een fraai T-shirt met opdruk in ontvangst te komen nemen…en….er werden prijzen uitgereikt:
Zoals bijvoorbeeld aan de club die het eerst had ingeschreven maar ook …..aan de meest originele bemanning van deze dag.
En jawel, deze trofee werd dankbaar in ontvangst genomen door…. onze eigen Damesploeg van de feestboot “Den Oever “ !!! Hulde en applaus !!!
Deze verdiende trofee valt te bezichtigen in onze prijzenkast : het lijkt een gouden schoenlepel, maar het is een blad van een roeiriem!
Na de huldiging volgde in het nieuwe gebouw van de roeiclub een onvergetelijk “Hesp-festijn”, gehouden aan een zestal lange tafels : salades en een echt verrukkulukke beenham, warm van het mes van ene Dr. Zeldenrust.
De avond werd eveneens een succes met veel bierproeverij en dansmuziek tot diep in de nacht….
Volgend jaar weer een Doortocht Gent ?????! 

Met vriendelijke roeigroet,

Rob Krommenhoek
Comments