Nieuws‎ > ‎Nieuws-2012‎ > ‎

ToerVerslag: Lichtjestocht Amsterdam 2012: heel bijzonder !

Geplaatst 26 mrt. 2016 11:13 door Info RVdeKop
De zaterdagavond (29 september) geroeide Lichtjestocht over 18 km door de donkere Amsterdamse grachtengordel en over de Amstel was in vele opzichten een zeer geslaagde verrassingstocht!
Geen van de 12 deelnemers van “De Kop” wist immers wat hen precies te wachten stond. In elk geval was het mooi droog en windstil weer.
Wij namen aan deze tocht deel met drie boten, de “Anna Paulowna”, de “Den Helder” en de “Den Oever”. Jennifer viel jammergenoeg op het laatste moment uit door ziekte.
Wij kregen de keuze tussen een A of B-route, zulks opdat niet alle boten dezelfde richting opvoeren. 
Wij namen deel aan de A-route.
Er was gelukkig geen gelijktijdige start van alle 22 deelnemende boten, zodat er meer dan voldoende ruimte tussen de deelnemers bleef.
Elke boot was voorzien van een plattegrond en een routebeschrijving
De tocht voerde ons na vertrek om 17.30 uur vanaf de roeivereniging Willem-3 over de Amstel, via de fraaie Berlagebrug langs theater Carre, Artis, het Nemo-gebouw, het V.O.C. schip, de Wallen, de Stopera, de Gouden Bocht, de Herengracht, het Rijksmuseum, langs de Hobbemakade en de Amstelkade terug naar onze gastgevers aan de Amstel.
Vanaf het water, en vooral in het donker, ziet Amsterdam er echt fantastisch uit. De talloze  te passeren bruggen (ben de tel hiervan kwijtgeraakt…) konden zonder te “vallen” genomen worden, slechts hier en daar diende even “geslipt” te worden.
De op de boten opgetuigde lichtjes gingen pas na zonsondergang, dus na 19.25 uur, hun sprookjesachtige werk doen, evenals de talloze fraaie verlichte gevels.
Slechts nu en dan verstoorden de koplampen van op de kade parkerende automobilisten even kort dit sfeertje van weleer. Soms ook schrokken we van een plots uit het duister opdoemende rondvaartboot of van een onverlichte sloepvaarder die als enige navigatieverlichting het display van zijn mobieltje toonde, er werd hartelijk om gelachen.
Naar de ingang van de Gelderse kade moest even kort worden gezocht, maar de rode lampen van de Rose buurt wezen ons uiteindelijk de weg. 
Dave wilde hier kroketten gaan eten en Rob wilde ook even wat oude bekenden opzoeken, maar gelukkig hield stuurvrouw Reiny voet bij stuk en zijn we “gewoon” doorgeroeid.
Rond 21.30 was iedereen weer bij Willem-3 aangeland waar we werden voorzien van soep, brood en rijk beleg. Hierna was het weer sjouwen geblazen om de drie boten af te riggeren en op de kar te krijgen.
Exact om middernacht arriveerden we in Schagen alwaar de boten op hun vertrouwde locatie werden gereedgemaakt voor de roeiers van zondag.
Zij die aan deze tocht deelnamen kijken beslist terug op een wederom geslaagde toertocht.
Dat er nog maar vele andere tochten mogen volgen !
Comments