Nieuws‎ > ‎Nieuws-2016‎ > ‎

ToerVerslag: Voorjaarstocht ( KNRB gastentocht) bij RV De Where te Purmerend

Geplaatst 21 mrt. 2016 10:45 door Info RVdeKop
ToerRoute
De belangstelling voor deze toertocht, een rondje over de Purmer Ringvaart in de nog vrij koude maand Maart bleek gering:  
Slechts een handjevol (vijf) mannen vertrok op Zondagochtend 20 Maart naar de roeivereniging “De Where” in Purmerend om deel te nemen aan de aldaar uitgeschreven Voorjaarstocht over 26 km. 
Na een welkomstwoordje, vergezeld van koffie en gebak, kregen wij de beschikking over een goed onderhouden ouderwetse houten C4x+, de “Jubilot”. 
Met een lichte NW-wind in de rug en onder een flauw zonnetje bereikten we na vijf kilometer roeien reeds ons eerste aanleg- en wisselpunt bij Ilpendam.
De route beschrijving vermeldde hier de aanwezigheid van een cafe, maar we besloten toch snel verder te roeien en wel door een prachtig oeroud verstild Hollands landschap, waar slechts een enkele visser tijdig zijn dobber moest intrekken om erger te voorkomen (!) 
Monnickendam werd op ruime afstand gepasseerd, ook hier een volkomen Zondagsrust.
Kort voor de afslag naar Edam voeren we een doodlopend vaarwater in, waaruit we strijkend dwars door overhangende wilgenbomen tijdig konden ontsnappen: er was onvoldoende ruimte om te ronden. 
Even daarna was het volop vallen en slippen geblazen op het traject van Purmer ringvaart naar de zeesluis, die toegang geeft tot het IJsselmeer.
Toeristen op de vele te passeren bruggen vergaapten zich hier al fotograferend aan onze kunsten…
Voor de historische met de hand te bedienen zeesluis ( Anno 1829) vonden we een goede plek om af te meren.
De Where” had hier voor ons een bezoek met rondleiding (90 minuten) aan het nabijgelegen “Fort bij Edam”
geregeld.
Dit Fort, gebouwd tussen 1880 en 1914, is een van de maar liefst 46 forten die, over een lengte van 135 km, tezamen de Stelling van Amsterdam vormen – een Unesco wereld erfgoed, tevens een staaltje van Hollands waterbouwkundig vernuft. 
Binnenin het fort, waar erg veel te zien is o.a. over de eerste wereldoorlog, was het kouder dan buiten, gelukkig konden we ons voor de lunch in de officiersmess opwarmen bij een originele historische houtkachel, die roodgloeiend werd gestookt.
Bij het uitvaren van Edam kwam Ronalds achterhoofd onverwachts in aanraking met een van de te passeren bruggen : al snel een bult als een paasei tot gevolg hebbend… Schrik alom, maar passend in deze tijd! Had erger kunnen zijn….
Van Edam tot terugkeer bij de roeiclub was nog slechts een uurtje roeien.
Hier wachtte ons een biertje en een bord snert, die er voor zorgden dat ook wij met gloeiende koppen tevreden huiswaarts konden keren.
Onze volgende tocht zal plaatsvinden op 24 april : ons eigen bollenrondje via de Grote Sloot naar Oudesluis en de Stolpen. Een leuke roeitocht ook voor beginners !
Met roeigroet,
Rob Krommenhoek
(Foto's Edwin)