Nieuws‎ > ‎Nieuws-2016‎ > ‎

Toerverslag: Toertocht Weerribben – 32 km

Geplaatst 17 mei 2016 22:46 door Info RVdeKop
Eerste Pinksterdag 2016 verliep ook in de Kop van Overijssel bijzonder koud en winderig.

Het was de koudst gemeten Pinksteren sinds 1936 !
Echter nooit te koud om vijf doorgewinterde roeiers van RV De Kop op deze dag scheep te laten gaan in een gloednieuwe Wiersma C4 van RV 'T Diep (1986 opgericht) in Steenwijk voor een 32 km lange toertocht rond en door het Nationaal Park de Weerribben-Wieden.
Bij een dikke NW-4 wind besloten we om vanaf het vlot het eerste trajekt over een vrij beschut liggend en verlaten Steenwijkerdiep in zuidwestelijke richting naar Scheerwolde te varen.
Hierna werd even van de route afgeweken om kort voorbij het gehucht Muggenbeet in Geertien aan te meren voor een hoogst noodzakelijk bezoek aan sanitairgebouw en werd onder het genot van koffie en appelgebak een korte regenbui afgewacht.
Hierna tegenwinds noordwaarts door de Wetering, Heuvenvaart en Kalenbergergracht naar het aan de rand van de Weerribben gelegen Ossenzijl.
Het plaatsje Kalenberg was ooit het centrum van armoede in de tijd van de veenafgravingen.

Nu echter konden we ons vooral verbazen over de veelal zeer luxe woningen aan en langs dit water, dat vandaag de dag door eveneens luxe jachten word bevaren.
Na een korte lunchstop, pal voor het bezoekerscentrum in Ossenzijl ,vlogen we met een harde westenwind in de rug Oostwaarts over het kanaal Steenwijk-Ossenzijl terug richting vlot.
Op dit 9 km lange, maar overigens saaie traject liepen we hier even zelfs zonder te roeien, met de bladen verticaal gedraaid , nog maar liefst een snelheid van 5 km per uur !
Eerder dan verwacht zaten de 32 km's er op en meerden we deze middag al weer vroegtijdig af bij de gastvereniging 'T Diep.
Ondanks het koude weer was het toch weer een machtige tocht met een leuke ploeg !
Op naar de volgende tochten op ons programma : o.a. bij Leiden en Dordrecht ( Biesbosch).
                                Foto's
Met roeigroet,
Rob Krommenhoek,
namens de Toercommissie