Nieuws‎ > ‎Nieuws-2016‎ > ‎

ToerVerslag: Leidse Glippertocht

Geplaatst 10 jun. 2016 09:36 door Info RVdeKop
In het kielzog van de Leidse Glippertocht.

Een viertal Schager midweekroeiers, Jan Jongman, Saskia Brekelmans, Astrid Remmerswaal en Rob Krommenhoek,
https://goo.gl/photos/FnuSQqsqpqfXUqE47
begaven zich in de vroege ochtenduren van woensdag 8 juni naar de Leidse Roei- en zeilvereniging “Die Leythe” ( opgericht Anno 1914) om er een prachtige 35 km “Gasten-glippertocht” door de binnenstad van Leiden en omgeving te gaan ondernemen.


In tegenstelling tot de meeste roeiclubs die zich aan de buitenkant van de stad bevinden, ligt “Die Leythe” in het hartje van het stadscentrum.

De toegang tot het clubgebouw bevindt zich enigszins verstopt achter een onopvallende garagedeur.

Maar eenmaal binnen blijkt de vereniging hier te beschikken over een prachtig aan het water van de Oude Rijn gelegen en goed uitgerust onderkomen, waar we bijzonder hartelijk ontvangen werden met een duidelijke uitleg over de te varen route, die ons door de binnenstad langs Oegstgeest en Warmond naar de Kagerplassen zou voeren.

Wij kregen de beschikking over een 4-persoons kunststof wherry, een flinke badkuip, met een ruime van kussens voorziene stuurplaats voor twee personen ( een stuur en een kaartlezer).

Direct bij vertrek, nog voor 10.00 uur, bleek deze boot zeer comfortabel en wendbaar.

Gelukkig was er op deze door de weekse dag nog maar heel weinig tot geen scheepvaart in de vaak druk bevaren grachten.
https://goo.gl/photos/FnuSQqsqpqfXUqE47
Zelfs op de Kagerplas was het bijzonder rustig en door het fraaie, ideale roeiweer, met windkracht NW-3 stond er weinig tot geen golfslag.


Het geweldig mooie grote terras aan het water van restaurant 't Kompas was deze ochtend nog geheel leeg, en noodde ons al snel tot aanleggen voor een koffiebreak met toebehoren en een sanitair bezoekje.

Hierna ging het langs de werf van scheepsbouwer Van Lent, waar we ons vergaapten aan een kolosaal in aanbouw zijnd luxe motorjacht, ongetwijfeld bestemd voor een schatrijke oliesjeik.

Na een roeirondje om het eiland gingen we smaller en avontuurlijker vaarwater in : de ringsloot bij Sassenheim richting Lisse.

Gelukkig bevonden er zich geen sluizen in dit traject, wel wat overhangend geboomte en een enkele zeer lage brug, waar een volledig vallen-en-slippen gewenst en noodzakelijk bleek.

Gelukkig gaven stuur en navigator vanuit hun stuurplaats dit tijdig aan !
Vanuit de hoog gelegen ringsloot hadden we regelmatig een prachtig uitzicht op de omliggende landerijen.

Omdat onze wherry beschikte over in/uitklapbare riggers konden we steeds gemakkelijk overal afmeren en ontschepen, zo ook voor de door ons meegebrachte lunch, die we op een stukje zeildoek in een zonnig weiland kort voor Lisse genoten.
Tijdens deze luie lunch vroegen we ons af wat een Leidse Glipper ( de roeitocht is hier naar vernoemd) nou wel niet is... Het woordenboek rept hierbij over een Spaans gezinde tijdens de 80-jarige oorlog....(?)

Nou ja, maar weer rustig in toertempo verder geroeid, door al maar smaller en met waterplanten dichtgroeiend ondiep vaarwater, temidden van uitgebloeide bollenvelden.
Een verademing toen we de bredere Haarlemmer trekvaart langs het spoortraject bereikten.
Wel een saaier stuk om hier te roeien en voor de wind gaand ook knap warm!

Door de Leidse vaart en een nu drukker geworden grachtengebied arriveerden we even na 16.00 uur lekker gaar terug aan
https://goo.gl/photos/FnuSQqsqpqfXUqE47
het vlot.

Met onze laatste loodjes wasten en poetsten we de boot keurig schoon en wisten deze zelfs nog hoog in het schap te krijgen....

Er was weer een zeer fraaie tocht aan ons toertochtenprogram van 2016 toegevoegd.

We zien al weer uit naar de volgende toertocht op 3 juli in de Biesbosch !Met roeigroet,

Rob Krommenhoek

namens de toercommissie RV De Kop        FOTO's